Hirdetés

Az uniós tagjelölt országok közül kilenc zárta le a környezetvédelmi fejezetet és valamennyien átmeneti haladékot kértek a szennyvízelvezetési, -tisztítási irányelv teljesítéséhez – tudható meg a közösség információs bázisából.

Közbenső részhatáridőkkel a közösségi elvárásokat 2015 végéig kell teljesíteni teljes körűen Lengyelországnak, Lettországnak, Magyarországnak, Szlovákiának és Szlovéniának.

Már előbbi, 2012 végi határidőhöz kell igazodnia Ciprusnak, illetve 2010 végi határidőhöz Észtországnak és Csehországnak. Még korábban, már 2009 végéig teljesítenie kell ezeket a feltételeket Litvániának. Valamennyi, csatlakozó országban a csatornázás és a szennyvíztisztító létesítmények kiépítése jelenti a legnagyobb anyagi ráfordítást.

Csaknem hasonló a helyzet a csomagolóanyag-hulladékok hasznosítására vonatkozó közösségi elvárások teljesítésénél. Itt a kilenc tagjelölt ország közül csupán Észtország nem jutott átmeneti időhöz, a többieknek hosszabb idő áll rendelkezésre a kötelező hasznosítási arány megvalósításához. Ez ugyancsak jelentős forrásokat és komoly szervezési munkát igénylő feladat. Lengyelország, Lettország, Szlovákia, Szlovénia 2007 végéig kapott lehetőséget e téren a felzárkózáshoz. Litvánia 2006 végéig, Ciprus, Csehország, Magyarország 2005 végéig. Ezek végső határidők, több ország bizonyos részfeladatokat már korábbi határidőkre vállalt.
Viszonylag sok, öt csatlakozó ország kapott haladékot az üzemanyagok tárolásakor, szállításakor, töltésekor keletkező illékony szerves vegyületekre vonatkozó irányelv teljesítéséhez.

Magyarország nincs közöttük. Előbbi részhatáridőkkel a teljes körű megvalósítást 2008 végéig kell megoldania Lettországnak, 2007 végéig Szlovákiának, illetve bizonyos részhatáridőkkel 2007 végéig Litvániának. Az előírásokat Észtországnak 2006 végéig, Lengyelországnak 2005 végéig kell teljesíteni. Az integrált szennyezés-megelőzési és -ellenőrzési irányelvnek négy csatlakozó ország nem tud megfelelni a tagországokra kötelező
2007-es időpontra. Magyarország ezek között sincs, az ipar környezetvédelmi teljesítménye alapján nem volt indokolt átmeneti mentességet kérni erre a feladatra. Hozzájutott viszont haladékhoz Szlovákia és Szlovénia, valamint Lengyel- és Lettország. Ezeknek az országoknak 2011, illetve 2010 végéig kell megfelelniük az integrált szennyezés-megelőzési és -ellenőrzési elvárásoknak.
A hulladéklerakókra vonatkozó előírásokat teljes körűen a tagországoknak is 2009-es időpontra kell teljesíteniük. A kilenc – a környezetvédelmi fejezetet már lezáró – tagjelölt közül hatnál mindez vállalható. Lengyelország viszont sajátságos lehetőségei alapján csak a 2012-es határidőt vállalhatta. Észtország egy részhatáridőre kapott haladékot. A fáradt olaj lerakására vonatkozó 2002-es uniós határidőt csak 2009-re kell teljesítenie. A veszélyes hulladékok lerakásának egészére vonatkozó 2002-es határidő helyett Lettország 2004-es határidőhöz igazodhat.
A vizekbe bocsátott veszélyes anyagokra vonatkozó irányelvet Lengyelország és Szlovákia nem tudja teljesíteni csatlakozáskor, ezért ehhez 2007, illetve 2006 végéig kaptak haladékot.
A veszélyes hulladékok égetésénél Ciprus és Magyarország oldhatja meg az uniós elvárásoknak megfelelő feladatokat később, 2006, illetve 2005 végéig.

A nagy tüzelőberendezések légszennyező kibocsátásának csökkentésére ugyancsak Ciprus és Magyarország kapott átmeneti időt, Ciprusnál ez 2007, Magyarországnál 2004 végéig szól.
Az ivóvíz szabványra vonatkozó irányelv teljesítésére Lettország és Észtország kapott haladékot az említett kilenc ország közül. Ezeknek az országoknak 2015 és 2013 végi határidőkkel kell megoldani a feladatot. Az ivóvízre vonatkozó előírásokat a tagországoknak is fokozatosan, gazdasági lehetőségeikhez mérten kell teljesíteni. Átmeneti mentesség nélkül, a csatlakozást követő években oldhatja meg ezt a feladatot például Magyarország is.
2002. április 23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás