Hirdetés

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége a tavalyi sikeres “dzsungelhús” kampány után az idén a trópusi, különösen a brazíliai esőerdők helyzetére kívánja irányítani a figyelmet, ehhez csatlakozott a budapesti állatkert is.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben (FÁNK) a megmozduláshoz kapcsolódóan a Föld napján, hétfőn nyitották meg a “Mata Atlantica” – Esőerdő című kiállítást; az intézmény a Pálmaházban rendezett tárlattal kívánja felhívni a figyelmet az esőerdők védelmére.

Persányi Miklós, a FÁNK főigazgatója a kiállítás megnyitásakor elmondta: a Brazíliában található atlanti esőerdőket a világ öt legsérülékenyebb, legveszélyeztetettebb ökoszisztémája között tartják számon.
A “Mata Atlantica” eredeti területe akkora volt, mint a Brit-szigetek, a Benelux államok, Franciaország és Németország együttesen; mára azonban az eredeti területnek csak 7,5 százaléka maradt meg – ismertette a főigazgató.

Az esőerdőket a Föld tüdejének is szokták nevezni, mivel hatalmas felületükkel a légkör egyre emelkedő szén-dioxid szintjét csökkentik, illetve fotoszintézissel oxigént termelnek, sőt a szálló port is megkötik a levelek felületén. Az esőerdők területének megóvására megoldást jelenthetne a korszerűbb és környezetkímélő mezőgazdasági eljárások, illetve alternatív energiaforrások használata.

A főigazgató tájékoztatásában kitért arra is, hogy a budapesti állatkert lakói között számos trópusi, erdőségekben lakó faj akad; ilyen például az aranyszőke oroszlánmajmocska, a selyemmajom, az ormányosmedve, az arany aguti, a tapír, a mokó vagy szirti tengerimalac, a kutyafejű boa és a sárga anakonda is.

Az állatkertbe kilátogatók a “Mata Atlantica” kiállítás négy tablóján ismerkednek meg a brazíliai esőerdőkkel.
2002. április 24.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás