Hirdetés

A tisztogató szolgáltatást nyújtó halak könnyen elveszthetik ügyfeleiket, ha hanyagul végzik el munkájukat. A halak viselkedését tanulmányozó kutatók mindebből azt a következtetést vonták le, hogy az egészséges verseny nagyon fontos eleme az ökológiának, mert stabilizálja a fajok közötti együttműködést.

Redouan Bshary, a Cambridge Egyetem kutatója, és Daniel Schaffer, a németországi Max Planck Intézet munkatársa a Vörös-tenger északi csücskében megtalálható muhammad-foki zátonyokon szabadpiaci gazdasági rendszert figyelt meg a közönséges tisztogatóhal (Labroides dimidiatus) és a klienseik kapcsolatában.

A nagyobb halak rendszeresen meglátogatják a tengeri szépségszalonokat, ahol a tisztítóhalak eltávolítják testükből a parazitákat. A vízi kozmetikusok azonban átverhetik a klienseiket: ilyenkor a munkájuk elvégzése helyett a kliens saját szöveteivel vagy a nyálkájával kezdenek el táplálkozni. – „A nyálka igen gazdag energiában, és a tisztogatóknak nem kell keresgélniük, míg a parazitákat meg kell keresniük.” – mondta Bshary.

Míg a ragadozó kliensek könnyedén el tudnak bánni a tisztogatókkal, ha átverve érzik magukat, a nem ragadozók ugyanezt nem tudják megtenni. Bshary és Schaffer felfedezte, hogy ebben az esetben a piaci törvények tartják magas szinten a szolgáltatás minőségét. A nem ragadozó halak ritkábban látogatják meg azokat a szépségszalonokat, ahol korábban átverték őket, vagy sorba kellett állni. Bshary elmondta, hogy azon sem lepődne meg, ha a halak teljesen elkerülnék azokat a helyeket, ahol rendszeresen csaltak a tisztogatók.
www.stop.hu/jovonezo
2002.05.04.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás