Hirdetés

Közösen pályázik 87 homokhátsági település ISPA- támogatásért csaknem 11 milliárd forint nettó költségű regionális települési szilárdhulladék kezelési rendszer projektjével.

Molnár József, a gesztor város, Csongrád polgármestere szerint a magyar kormány támogatja a programot, s további négy hasonló projekttel együtt továbbítja Brüsszelbe. A homokhátsági települések regionális települési szilárdhulladék kezelési rendszere mellett a dél-balatoni és Sió-völgyi, a Nyugat-Balaton és a Zala folyó medencében létrehozandó hulladékkezelési és -lerakó rendszer, az észak-balatoni, valamint az Északkelet-Pest megyei térség regionális rendszere kapta meg a kormánytámogatást és számíthat ISPA-forrásra.

A homokhátsági települések konzorciális együttműködés keretében vállalkoztak a beruházásra. A 10 milliárd 869 millió 856 ezer forint költségű rendszer megvalósításához 75 százalék ISPA-támogatásra számítanak, 15 százalékkal a magyar állam járul hozzá a fejlesztéshez, a további 10 százalékot pedig az érintett önkormányzatok állják. A projekt tartalmazza a települési szilárdhulladék teljes körű szelektív gyűjtését, hasznosításra történő előkezelését és az újrahasznosítható hulladékok értékesítését.
A nem hasznosítható hulladék elhelyezésére a terv szerint Felgyőn és Kiskunhalason korszerű lerakó létesül, s bekapcsolják a rendszerbe a Phare-támogatással már épülő vaskúti lerakót is.

A programban szerepel továbbá a 87 település területén lévő, a természetre veszélyt jelentő hulladéklerakók bezárása és 79 lerakó rekultiválása. Hulladékudvart alakítanak ki Baján, Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán, Nagybaracskán, Bácsalmáson, Sükösdön, Jánoshalmán, Kalocsán, Soltvadkerten, Kiskőrösön, Kecelen, Kiskunmajsán és Csongrádon, komposztálót Kiskunhalason, Kalocsán, Felgyőn és Vaskúton.

Több településen átrakó állomást építenek ki. A regionális szilárdhulladék kezelési rendszert az önkormányzatok az EU-normáknak megfelelő magas színvonalon és a környezetet kímélő módon kívánják működtetni.
2002. május 24.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás