Hirdetés

A finn parlament megszavazta azt a tervezetet, amelynek értelmében megépülhet az ország ötödik atomerőműve. A környezetvédelmi minisztert adó zöldpárt bejelentette kilépését a kormánykoalícióból, amely azonban még így is őrzi biztos többségét. A zöldek egyúttal javaslatot nyújtottak be, amely arra kötelezné az energiaipari vállalatokat, hogy legkésőbb 2010-re az előállított energia legalább 25 százalékát biomasszából, illetve szél- vagy napenergiából nyerjék – írja a Reuters.

Az újabb finn atomerőmű megépítésének közel húszéves tervét az 1986-os csernobili katasztrófát követően jegelték. A helsinki kormány szerint azonban a jövőbeli energiaszükséglet fedezése, az Oroszországtól való függőség csökkentése, valamint a kiotói egyezmény üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó előírásainak teljesítése érdekében az országnak szüksége van a létesítményre. A természetes energiaforrásokkal nem bíró ország energiaszükségletének jelenleg 30 százalékát atomerőművekből, a fennmaradó részt pedig orosz importból fedezi – emlékeztet a BBC.

Megfigyelők szerint a döntés újjáélesztheti az atomenergia jövőjéről szóló vitát Európában. Az EU-ban 1991 óta nem épült új atomerőmű; akkor Párizs határozott ennek engedélyezéséről. Svédország már 1980-ban, Németország és Belgium pedig azóta döntött az atomenergia fokozatos kiiktatásáról. Loyola de Palacio, az EU energiaügyi biztosa azonban már többször kijelentette, hogy az uniónak szüksége van a nukleáris energiára. Üdvözölve a finn parlament határozatát, De Palacio rámutatott, hogy példaértékű az ország környezeti és biztonsági szempontokat előtérbe helyező energiapolitikája – írja az EurActiv. A biztos szerint hamarosan elkészülhet az a brüsszeli javaslat, amely uniószerte egységes biztonsági szabályokat állapítana meg az atomerőművekre, illetve a nukleáris hulladék tárolására és szállítására. 2002-05-28

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás