Hirdetés

Magyarországon jogilag rendezetlen az iparban folyó környezetvédelmi kutatás és fejlesztés helyzete – hangzott el ma Balatonbogláron a Környezetvédelmi Információs Klub által szervezett tanácskozáson.
Szarvas Zoltán, a környezetvédelmi szervezet elnöke kiemelte: az új eljárások, köztük a Nyugat-Európában már sikerrel alkalmazott megoldások bevezetését – például az újrahasznosítást a hulladékgazdálkodásban – joghézag nehezíti. Nem megoldott például a leselejtezett elektronikus eszközök egy részének begyűjtése, ártalmatlanítása. Néhány cég – ha nehézségekkel küszködve is – végzi ezt a fontos tevékenységet, egyes kereskedelmi vállalkozások pedig beszámítják a régi berendezéseket a vásárlásoknál, de mindez nem oldja meg a gondokat.

A Környezetvédelmi Információs Klubban tevékenykedő majdnem félezer szakmai vállalkozás, egyetemi és főiskolai tanszék, önkormányzat és egyéb szervezet kész segítséget nyújtani az illetékes minisztériumoknak a jogharmonizáció megteremtéséhez. A környezetvédelmi civil szervezet elnöke a jogalkalmazás nehézségeire jellemző példaként említette: egy Tolna megyei vállalkozás három év után kapott csak engedélyt arra, hogy – a Németországban sikerrel alkalmazott megoldást átvéve – a tönkrement aszfaltot a helyszínen feldolgozza, majd a közútra újra terítse. Szarvas Zoltán elmondta azt is: jelenleg a környezetvédelmi alapnak (a KAC-nak) mintegy 2-5 százalékát fordíthatják kutatásra és fejlesztésre, miközben az uniós igények teljesítéséhez 20-25 százalékra lenne szükség.
2002. június 3.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás