Hirdetés

Országos parlagfű-mentesítő hét kezdődött vasárnap. Az akciót szervező Nemzeti Közegészségügyi Program és az ÁNTSZ vezetői kérik: a következő hét napon át az egészséges környezetért tenni akaró közösségek és egyének közösen lépjenek fel az egyik legallergénebb gyomnövény visszaszorítása érdekében.

Nem ok nélkül döntöttek januári konferenciájukon a témában illetékes szakemberek úgy, hogy minden év júniusának harmadik hetében a parlagfűre irányítják a lakosság figyelmét – derült ki a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Közegészségügyi Intézetének felhívásából -, a felmérések szerint ugyanis Magyarországon ez a leggyakoribb gyomnövény, közel 5 millió hektárra tehető a fertőzött területek nagysága. Csúcsvirágzása augusztus közepére esik, ekkor bocsátja ki hatalmas mennyiségben az igen heves allergiás tüneteket okozó virágporát. Elterjedésének legfőbb oka a lakókörnyezet elhanyagolása, illetve a mezőgazdasági területek parlagon hagyása.

A probléma jelentőségét felismerve a debreceni önkormányzat 1993-ban létrehozta az Ambrosia Alapítványt. Célja a parlagfű elleni küzdelem – elsősorban megelőzéssel, azaz a növény irtásával, gyomtalanításával -, valamint a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása. Előadásokkal, parlagfűgyűjtő akciókkal, sajtóban való megjelenéssel próbálnak minél több emberhez eljutni. Információink szerint idén önálló akciókat nem terveznek, az önkormányzat parlagfű-mentesítő programjához csatlakozva igyekszenek minél többet segíteni.

Az országosan meghirdetett mentesítő hét programjával kapcsolatos érdeklődésünkre Mezősi János főkertész elmondta: a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya nem csak erre a hétre, hanem az egész évre tervezte meg feladatait, s azt folyamatosan végzi. A város egész területén többszöri kaszálással akadályozzák meg a gyomnövények terjedését, virágzását. A főkertésztől megtudtuk: kifejezetten ezekre a napokra szervezett akcióról nincs tudomása, azonban június 15-től 22-ig is szívesen vesznek minden segítséget.
2002.06.17

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás