Hirdetés

A Greenpeace Kolozsváron.
“Aggasztó hírek a verespataki aranybányáról”

A Greenpeace Romániában átfogó felmérést készített a Tisza felső szakaszának vízszennyezésével kapcsolatban. A Szamos folyó Kolozsvár környéki szakaszán több cég jelenléte és vízszennyezése okozhat jelentős környezeti károkat. A komoly szennyezők ma nyilvánosságra hozott listáján szerepel többek között az Agrocomsuin sertéstelep, a Somes Dej papírgyár, a Rodna környéki bányák illetve a kolozsvári Terepia gyógyszergyár. E legutóbbi a Szamosba enged magas koncentrátumban szerves anyagokat és cianidokat. „A Terapia éves bevétele több, mint 6 millió amerikai dollár. Így nincs oka tovább halogatni a környezetvédelmi fejlesztéseket” – mondta el Herwig Schuster, a nemzetközi környezetvédő szervezet szakembere a gyár ciprusi tulajdonosairól.

A Bontidán tartott százezer sertés szintén jelentős szennyezőforrás. Másodpercenként több, mint 30 liter, szerves anyagokkal erősen fertőzött szennyvíz ömlik a folyóba. Emellett mind a felső talajréteg, mint pedig a talajvíz is erősen szennyezett. A rodnai bányatevékenységek legjelentősebb veszélyforrása a meglévő két ülepítőtó, mely állandó kockázatot jelent. Az állami tulajdonú Remin bányatársaságnak nincs pénze a befektetésekhez. „Szerencsére a nagybányai székhelyű Remin kész a Greenpeace-szel való együttműködésre. Már megkezdtük a közös munkát a vízszennyezés visszaszorításának érdekében, és reméljük, hogy hamarosan további fejlesztésdekre kerülhet majd sor” – fejezte be Herwig Schuster.

A Somes Dej dézsi papírgyár hagyományos rendszerű klórfehérítéses technológiát használva mérgezi a Szamost másodpercenként 300 liter szennyvízzel, melyben olyan szerves mérgező anyagok találhatóak, mint a lignin és a tannin. A Greenpeace követeli a gyártól, hogy az elkövetkező két éven belül álljon át teljes klórmentes technológiára. A gyárnak fejlesztenie kell továbbá a szennyvíz- és szemétkezelési eljárásokat is.

A Greenpeace Tiszta Víz Túrája két héten keresztül zajlik Romániában. Célunk a figyelemfelkeltés és az informálás. A múlt hét legfontosabb eseménye a Firiza – tavi, nagy sikerű tótisztító akció volt, ezen a héten pedig további információs események és vízminőségmérések lesznek ma Kolozsvárott, Dézsen 11-én és Szatmárnémetiben július 12-én.

Tegnap a Greenpeace Rosia Montanaban (Verespatakon) gyűjtött adatokat az épülendő aranybányáról és környékéről. Ugyan még hiányzik néhány adat, de a szervezet munkatársai igen kétségbeejtőnek ítélik a helyzetet. Ennek egyik oka a bánya épülése miatt kitelepítendő mintegy kétezer ember, a terület erőszakos pusztításának nagysága és a cián használata a tervezett bánya ércszétválasztási szakaszábant. A területen egyébként értékes római-kori leletek is elvesznének, melyeket jelenleg a bukaresti Nemzeti Múzeum régészei vizsgálnak.
2002.07.10.

További információ:

Herwig Schuster projektvezető, Greenpeace
Tel.: +43-664-319214 (a helyszínen)

Franko Petri, médiafelelős, Greenpeace
Tel.: +43-676-5147246 (a helyszínen)

Anamaria Bogdan, szervező, Nagybánya
Tel.: +40-0721-632-396 (a helyszínen)

Kalovits Judit, szóvivő, Greenpeace
Tel.: 06-209-333-221 (Budapesten)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás