Hirdetés

A fenyvesi kisvasút megmentéséhez kért segítséget Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor a hét végén a kisvasutak napján megjelent több mint kétszáz vendégtől. Az egy hete üzemszünet miatt nem közlekedő kisvasútról szólva a polgármester hangsúlyozta: a Somogyszentpált, Táskát és Csisztafürdőt a Balatonnal összekötő járat ötvenéves ipar- és kultúrtörténeti emlék, a térség turisztikai fejlődésének egyik záloga. Hozzátette: az üzemszünet miatt – mivel a MÁV vonatpótló járatot nem biztosított – az érintett somogyi települések lakói háromszor hosszabb útvonalon, kétszer-háromszor nagyobb költséggel juthatnak el a munkahelyeikre és az iskoláikba, mint korábban. A polgármester közölte: a közelmúltban tiltakozólevelet küldött az illetékes minisztériumhoz, a MÁV vezetéséhez és a térség országgyűlési képviselőihez.

Horváth Lajos, a közlekedési tárca főosztályvezetője sajnálkozását fejezte ki a fenyvesi kisvasút húsz kilométeres szakaszát érintő üzemszünet bevezetése miatt. Megjegyezte: a kényszerintézkedésre azért volt szükség, mert a pálya rossz állapotban van. A tárca rendkívüli segélyként ötvenmillió forintot fordít a pálya üzemben maradó szakaszának még az idén megvalósítandó felújítására. A főosztályvezető reményét fejezte ki, hogy jövőre pályázati pénzekből vagy költségvetési forrásból folytatni lehet a pályarekonstrukciót. Kifejtette: mentesítő járatok indítását a meglévő Volán-járatok és a kevés utas miatt nem tartották szükségesnek.
Horváth Lajos tudósítónknak azt mondta: a kisvasutak igazi gazdái az önkormányzatok lehetnének. A vasúti törvény módosítása – amelynek szakmai anyaga ez év végéig elkészül – ezt várhatóan lehetővé is teszi majd.
2002. szeptember 9.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás