Hirdetés

Siófoknak olyan a turizmusa, ahogyan fogadjuk a vendéget, amilyen színvonalú szolgáltatást nyújtunk nekik – mondta Fülöp László, a Siófoki Fürdőegylet elnöke a szervezet szezonértékelő közgyűlésén.
A zaj és az ennek kapcsán hozott új, a korábbinál lényegesen szigorúbb helyi rendelet visszatérő téma. A fürdőegyleti tagok javasolták: olyan élénk visszhangot keltett és várhatóan oly sok nehézségbe, ellenállásba ütközik az elfogadtatása, hogy érdemes volna a képviselő-testületi döntést megerősítő helyi népszavazást tartani. Fülöp László a közvélemény-kutatást erről mindenképpen célszerűnek tartotta. Dr. Homolya László, a siófoki üdülőtulajdonosok egyesületének elnöke azt állította: máris kedvező a szigorítás visszhangja a nyaralótulajdonosok körében. Kohelka László, akinek a cége egyebek közt zajszintméréssel is foglalkozik, arról beszélt: a környezetvédelmi és az egészségügyi tárca friss rendelete értelmében a balatoni üdülőkörzetben a megengedett zajszint felső határa nappal 45, éjszaka 35 decibel. – A közelmúltban mértünk zajt egy kiliti asztalos vállalkozónál; 46 decibeles volt a zajszint, s a környezetvédelmi hatóság már nem is adta ki számára az engedélyt – mondta Kohelka László. – Ott a 65-ös út zajszintje 50 decibel. Az éjszakai 35 decibel pedig szinte a csenddel egyenlő, ezzel tehát jól harmonizál a siófoki önkormányzat új rendelete, miszerint zaj egyáltalán nem szűrődhet ki közterületre a szórakozóhelyekről 23 óra után.

Augusztusban látott napvilágot a Siófoki Fürdőegylet által alkotott városrend, ami az éjszakai zajt szabályozó rendelkezés kiegészítőjének is tekinthető. Nos, tegnap Császárné Lits Mária, a Napfény szálló vezetője bejelentette: a két nagy konkurens német utazásszervező cég, a TUI és a Neckermann is üdvözölte ezt a városrendet, és vezetőik ígérték, hogy propagálni fogják Siófokra készülő honfitársaik körében.

Néhány hozzászólásból kiderült, hogy erre igencsak szükség lesz. Fábri István alezredes, a siófoki rendőrkapitányság munkatársa azt mondta: a nyáron nagyon sok gondot okoztak a randalírozó – főként német és holland – fiatalok. Császárné Lits Mária szerint az, hogy német rendőrök is járőröztek a városban, sok honfitársukat viszszatartotta a renitenskedéstől. Legyenek a német rendőrök még többen, ezt javasolta, mire Kosárszky Tibor azt mondta: ha más nem, legalább magyar rendőrök öltözzenek be német egyenruhába és ne is tegyenek mást, csak sétáljanak a Balaton-parton. Ugyanő a Siófokot választó turisták egy nagy csoportját úgy jellemezte: hátukon a sörösrekesz, a cipőjüket meg már a Keleti pályaudvaron elhagyták, mert úgy berúgtak…
Császárné Lits Mária szerint éjszaka sem ártott volna a tilosban parkoló gépkocsikat elszállítani, mert akkor „elszabadult a pokol”. S azt állította: jelentősen romlott a közterületek rendezettsége, tisztasága, mióta európai elismerést nyert Siófok a virágos városok versengésében.
2002-09-24

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás