Hirdetés

Sikeres volt a nyugat-balatoni és a Zala folyó menti térség regionális hulladékkezelő és -lerakó rendszerének létesítésére beadott ISPA-pályázat; a 307 települést érintő 8,1 milliárd forintos program 70 százalékos – azaz 5,6 milliárd forint – támogatást kapott Brüsszelben.
Ágh Pál, a projekt zalai önkormányzati szakértője, az Ökoker-társaság vezetője szerint a 70 százalékos ISPA-támogatással együtt 20 százalékos kormányzati forrás és 10 százalékos önkormányzati sajáterő képezi a 8,1 milliárdos beruházás teljes fedezetét. Dunántúl eddigi legnagyobb környezetvédelmi beruházásában 257 zalai és 50 délkelet-vasi település érdekelt.
A konzorciális szerződést még december végéig megkötik és ezt követően írja ki a tervpályázatot a gesztor Zalabér önkormányzata. A kivitelezői tender elbírálására 2003. közepén kerülhet sor, majd az év második felében kezdődnek és 2005 őszén fejeződnek be az
építkezések, műszaki fejlesztések.

A teljes körű szelektív hulladékgyűjtésre alapozott regionális program keretében a gesztor szerepet betöltő Zalabéren 3 milliárd forintos költséggel új lerakó-feldolgozó főbázis épül; szintén főbázis lesz a már működő korszerű zalaegerszegi és az épülőben lévő nagykanizsai depónia. Keszthely, Lenti és Celldömölk albázisai csak a már szétválogatott anyagokat fogadják és dolgozzák fel. A szelektált üveg-, műanyag- és papírhulladék fogadásán,
valamint feldolgozásán kívül szervesanyag komposztálókat is működtetnek a hálózatban. A megfelelő edényekkel ellátandó településekről korszerű gyűjtőjárművekkel szállítják a hulladékot a jól gépesített hat központba.
2002. október 31.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás