Hirdetés

Európai uniós támogatással 2003 második felében megkezdődhet a dél-balatoni és sióvölgyi hulladékkezelési rendszer kivitelezése, amely 12,1 milliárd forintos költséggel 28 évre megoldja 202 dél-dunántúli település szemétgondjait.
Szekszárd polgármestere, Kocsis Imre Antal szerint Brüsszelben a közelmúltban döntés született, hogy a projekt költségeinek 65 százalékát az ISPA-forrásból biztosítják, így a magyar államnak 25, az érintett önkormányzatoknak pedig összesen 10 százalék önerőt kell vállalniuk. A beruházás keretében új hulladéklerakó épül Somon és Cikón, korszerűsítéseket hajtanak végre az Ordacsehiben meglévő telepen, rekultiválnak 40 szemétlerakót, valamint 8 komposztáló és 3 válogató mű megépítése is szerepel a tervekben. A várhatóan 2006-ra befejeződő fejlesztések révén a szemételhelyezés és feldolgozás az érintett önkormányzatok, valamint a településeken élő mintegy 372 ezer ember számára egyaránt gazdaságosan és hatékonyan megoldható. A hulladékgyűjtésben alkalmazott modern berendezések és járművek lehetővé teszik a szemétkezeléssel kapcsolatos költségek csökkentését, valamint a környezet terhelésének, a légkörbe jutó szennyező anyagok mérséklését is.
A térségben jelenleg nincs megfelelően szervezett, egységes hulladékgazdálkodás annak ellenére, hogy a terület a Balaton és a Duna-Dráva Nemzeti Park révén a környezetvédelem szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Nincs megfelelő műszaki védelemmel ellátott lerakó, és az elhelyezési kapacitás csak 3-4 évre elegendő; megoldásra váró feladat továbbá a Balaton-parti lerakók, és a település széli illegális telepek felszámolása, rekultivációja is – mondta a polgármester.
2002. november 21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás