Hirdetés

A szakértők szerint a Balatonban levő laza üledék néhol eléri az 50–90 centiméter vastagságot, ami kedvezőtlenül hat a vízhasználatra. A most elkészült tanulmányban az iszapvastagság alapján 15-16 strand vizének kotrását találták sürgetőnek. A szakmai egyeztetést követő tájékoztatón elhangzott, hogy a Balaton Fejlesztési Tanácshoz (BFT) beérkezett önkormányzati pályázatok 70 százalékos támogatásban részesülhetnek. A szervezet december 5-i ülésén dönt arról, hogy a szűkös keretből kiknek nyújt támogatást.

Kolber István, a BFT elnöke leszögezte, a strandok kotrásában az önkormányzatoknak és az államnak egyaránt szerepet kell vállalniuk. A szervezet vezetője szólt arról is, hogy a kotráshoz jelenleg nincsenek meg a megfelelő technikai eszközök, így ezek biztosításához is szükség lesz állami szerepvállalásra.

Szabó Mátyás, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, a jövőben a vízügyi tárcánál lévő alapokból is biztosítanak támogatási lehetőséget a balatoni mederkotráshoz. Megoldatlan kérdés viszont a kikotort zagy elhelyezése, mivel sem az önkormányzatok, sem a természetvédelmi hatóságok nem lelkesednek az újabb zagytemetők kialakításáért.
forrás:NOL>>>
2002. november 23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás