Hirdetés

Géppel vagy kézi eszközzel vágják-e le az idén a Balaton több mint ezer hektárnyi nádasát – erre a kérdésre szeretne választ kapni a kutatóktól a nádvágást szervező Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltsége. Fejér Vilmos, a siófoki székhelyű balatoni vízügyi kirendeltség vezetője elmondta: a tó alacsony vízállása miatt a taposás a nádasokban nagyobb kárt okozhat, mint amekkora haszonnal jár a nád levágása.

A nehezebb nádvágó gépek a sekély víz miatt a nád szárazon maradt tövét és gyökérzetét is megsérthetik, elpusztíthatják, ezért szükséges megfontolni, milyen módon engedélyezhető a jég borította Balatonon a nádvágás. Állásfoglalást kértünk a téli nádvágásról a keszthelyi egyetemtől, amelynek a szakemberei már részt vettek a balatoni nád ötévente esedékes minősítésben, mert az alacsony víz miatt kényessé vált az aratás – közölte Fejér Vilmos. A vízügyi igazgatóság az egyetem szakvéleménye alapján dönti el, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonló módon foghatnak-e hozzá az erre vállalkozók a nádvágáshoz, vagy változtatásra lesz szükség.
Az elsősorban az emberi beavatkozások miatt fogyatkozó balatoni nádasok jelenleg mintegy másfélezer hektárt tesznek ki. Tavaly a vízügyi igazgatóság 1.100 hektár nád kisebb-nagyobb géppel vagy kézi erővel való levágására az év végén szerződött (a pályáztatás, az engedélyezés és a megállapodás után) huszonegy vállalkozóval és tizenkét önkormányzattal. A Balaton közel 600 négyzetkilométeres vízfelületéből a 235 kilométer hosszú part melletti részeket borítja, megszakításokkal, nádas. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park védelme alatt 106 hektár nádas áll. A nagy természeti értéket képviselő, védett balatoni nádasokat nem vágják le minden évben, mivel az itteni nádaratásra különleges óvó rendszabályok érvényesek.
2002. november 25.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás