Hirdetés

Tíz nappal a Prestige óriástanker elsüllyedése után egyre veszélyesebb a helyzet Spanyolország északi partjai mentén, mivel a 11 ezer tonnányi kiömlött nehézolaj már csak mintegy 30 kilométerre van a parttól. A heves, 6-os, 7-es erősségű szelek a Finisterre-fok felé hajtják az olajfoltot, s attól lehet tartani, hogy a hét végére az olaj eléri a már amúgy is szennyezett galíciai Costa da Mortét, a “Halálpartot”.
A helyszínre siető nemzetközi mentőflotta azt tervezi, hogy a nagy tengerhullámzás ellenére még ma hozzákezd az olaj elszivattyúzásához.
Az újabb tankerbaleset nyomán az Európai Bizottság elhatározta, hogy szigorúbb biztonsági rendszabályokat vezet be, és 65 hajót kitilt az európai vizekről. A Reuters által közölt dokumentum szerint a szigorúbb szabályok jövő nyáron lépnek életbe. A kitiltandó hajók listájával az EU azokra a bírálatokra válaszol, amelyek szerint a francia partoknál mintegy három évvel ezelőtt történt hasonló baleset ellenére az unió semmit sem tett azóta a hasonló szerencsétlenségek megelőzésére.
2002. november 29.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás