Hirdetés

Durva beavatkozás a természet rendjébe. Szerintem ez a lényege. De ezt ne írja le, különösen a nevemmel. Valahogy így válaszolt egy köztisztviselő, aki vadászati ügyekkel is foglalkozik.

Az illető civilben vadászik, bőséges tapasztalatokkal rendelkezik szakmailag a rókák veszettség elleni immunizálásáról. K. R. szerint itt valami nagyon nem stimmel, de azt nem akarta megmondani, mi az.
Észak- Magyarországon másoktól is kaptam hasonló tartalmú válaszokat. Valamivel bőbeszédűbbnek mutatkozott egy vadászatban és vadgazdálkodásban jártas szakember, aki állattenyésztéssel is foglalkozik. K. F. szavai szerint teljesen egyértelmű a helyzet: gazdasági lobbi áll a háttérben, akik a politikai döntéshozókat késztették arra, hogy megrendeltessék a rókák veszettség elleni vakcinázását.



rokaugri.jpg
rokaugri.jpg

A gyógyszert tartalmazó csalétket repülőgépről dobják le, annak értéke is jelentős, de a kijuttatás még drágább. Az egész akció óriási pénzeket emészt fel. Hát ezért – tudom meg. Dunántúlon, de már nálunk is lőttek olyan rókát, amelyiknek nem volt a farkán szőr: a rühösség miatt hullott le. A legyengült, de mégis még életképes rókák között nem szelektál a veszettség. El tudja képzelni, micsoda kínokat állt ki szerencsétlen állat…? –kapom a választ nem váró kérdést. Azt tudni kell még a módszerről, hogy a Duna másik oldalán évek óta végzik ezt, és –sóhajt- eredményesen. A rókák állománya úgy megszaporodott, hogy kilövéssel már nem lehet szinten tartani. Mivel az egyetlen állományszabályzó betegségük már nincs, amelyik semmi más betegséget nem kapott, az meg táplálékot nem talál, így bejárnak kukázni a városokba. Ez ugye nem mondható természetes viselkedésnek az óvatos ravaszdinál. A területek vadeltartó képessége véges. Akár apróvadról, akár nagyvadakról beszélünk. A lényeg: a mesterséges beavatkozással túlszaporított állományt kell szinten tartani-mesterségesen, vadászattal. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy holnaptól senki nem lőhet, csak rókát. Mert csak így tudjuk megakadályozni az állomány egészségtelen növekedését! -tette fel az i-re a keserű pontot K. F.



Rokakep.jpg
Rokakep.jpg
Sokkal elfogadóbbnak mutatkozott egy állatorvos, S. S. Szerinte jó, hogy végre megtaláltuk a régóta rettegett betegséggel szembeni ellenszert. A veszettség megyénkben is jó néhány fertőzést, halálesetet okozott. Az immunizálás ellenőrzött körülmények között történik, ilyenkor mindig értesítik a lakosságot a csalétkek kihelyezéséről. A kezelés befejeztével pedig 40 négyzetkilométerenként kell kilőni egy rókát, amit majd alapos vizsgálatnak vetnek alá. A leglényegesebb azonban, hogy aki ebben az időszakban a mezőgazdasági területeken elhullott állatot (kutyát, macskát, rókát) talál, az értesítse a körzeti állatorvost, vagy a vadásztársaságot -mondta zárásul a szakember.
Szöveg, fotó: Vincze Tamás
2002.november 30.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás