Hirdetés

A Balaton-törvény megakasztotta a szélkerekek lapátjait

Úgy tűnik, a Veszprém megyei Küngösön megakadtak a még fel sem épített szélerőművek lapátjai. A helybéliek szerint a Balaton-törvény miatt nem húzhatók fel náluk bizonyos magasságot meghaladó építmények, ezért nem kérnek a UTEC-Thomsen cégcsoport náluk (is) tervezett beruházásából. A beruházást odébb viszik néhány hektárral, s kihagyják belőle Küngöst, amely így évi több millió forintos adóbevételtől eshet el.

A Balaton-törvény, valamint Veszprém megye rendezési tervének előírásai szerint magas építmény – például széltorony – a háttértelepüléseken sem építhető, ezért kútba eshet az UTEC-Thomsen Magyarország Kft. óriás beruházása – vélik a küngösi polgármesteri hivatalban. A német tulajdonban lévő cég egyenként mintegy 300 millió forintos költséggel legalább 120 erőművi blokk megépítését tervezte Polgárdi, Papkeszi, Küngös, Ősi és Berhida térségében. Az előzetes megállapodások alapján ebből mintegy húsz széltorony Küngös és Berhida között épült volna fel. Az érintett helyhatóságtól kapott információk szerint a beruházóval immár a részletekről is megállapodtak, sőt a földtulajdonosok is hozzájárultak az építkezéshez. Szabó Géza polgármester elmondta, ha a törvényi akadályok miatt a szélerőműpark terve nem valósul meg, csupán Küngös-évi többmilliós adóbevételtől esik el, amit más forrásból nem tudnak pótolni. Az ügyben érintett balatoni települések már kezdeményezték a túl szigorúnak tartott törvényi előírások módosítását, ám eddig nem sikerült eredményt elérni.

Zalavári István, a német UTEC-Thomsen cégcsoport beruházásait koordináló I-Quadrat Hungária Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a tervezett széltornyok közül csupán hét esett volna eredetileg Küngös területére. A befektetők és képviselőik a maguk részéről még megpróbálkoznak azzal, hogy a körzet országgyűlési képviselőjét meggyőzzék a beruházás hasznosságáról. Ám ha ez nem megy, nem esnek kétségbe, odébb viszik a tornyokat, amit nem bonyolult művelet, hiszen csupán néhány hektárról van szó. Mindenképpen szeretnék felgyorsítani az engedélyezés elhúzódó folyamatát, amelynek terveik szerint ez év végén le kellett volna zárulnia. Zalavári úgy látja, fél évet csúsznak az engedélyek (erőmű-létesítési, építési, környezetvédelmi). Az engedélyek kiadását követően is egy évnek kell eltelnie addig, amíg a szélerősségmérő tornyok vissza nem igazolják: helyesen választották meg a terepet. Az egyéves mérési idő a Berhida I-es szélerőműparkban májusban, Tésen pedig szeptemberben jár le, ekkor – az eddigi eredmények alapján csaknem biztosra vehetően – megindulnak a beruházások. A német beruházók képviselője mellesleg úgy látja, hogy erős ellentmondás feszül a helyhatóságok és a megújuló energiát – az európai uniós elkötelezettség híján – támogató központi akarat között.
2002.12.02.
www.napi.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás