Hirdetés

Több évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság a tokaimurai uránfeldolgozó üzem volt vezetőjét és öt alkalmazottját, mert felelősnek találták őket Japán történetének eddigi legsúlyosabb nukleáris balesetéért.

Az 1999. szeptember 30-án történt baleset a legkomolyabb nukleáris katasztrófa volt a csernobili után. A Mito járási bíróság ítélete szerint a feldolgozót működtető JCO cég, valamint hat alkalmazottja megsértette a nukleáris üzemekre vonatkozó törvényben szereplő biztonsági rendszabályokat, és a szakmai szabályok szerint is gondatlanul jártak el – jelentette be ma az illetékes bíróság szóvivője. A súlyos balesetet közvetlenül az váltotta ki, hogy három munkás a megfelelő speciális mechanikai eszköz helyett egy egyszerű fémvödörbe öntött és abban kevert túlságosan nagy mennyiségű urániumot. A legsúlyosabb büntetést, három évi felfüggesztett börtönt, és 500 ezer jen (4240 dollár)pénzbüntetést Kosijima Kenzora, az újra feldolgozó üzem akkori vezetőjére mondták ki, szakmai gondatlanság és biztonsági rendszabályok megszegése miatt. További öt alkalmazott, köztük a baleset túlélt egyik munkás kettőtől három évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Két munkás életét nem tudták megmenteni, mert túlságosan nagy sugáradagot kaptak.
A JCO egymillió jen pénzbüntetést köteles fizetni. A bíróság a törvény által előírt legmagasabb büntetési tételt szabta ki rámutatva, hogy a JCO nem gyakorolt kellő ellenőrzést, és nem lépett fel a biztonsági előírások szinte naponta előforduló megsértésével és az ezzel járó veszélyes gyakorlattal szemben. A nukleáris baleset következtében az üzem szomszédságából 161 embert kellett kitelepíteni, 310 ezer ember pedig elővigyázatosságból 18 órán át nem hagyhatta el lakását, őket hangszórókon szólították fel, hogy zárkózzanak be otthonaikban. Az AFP francia hírügynökség szerint mintegy 600 környékbelit ért radioaktív fertőzés. Az AP hírügynökség 439 sugárzásnak kitett személyről írt.
2003. március 3.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás