Hirdetés

Nem árusítja ki a vagyonát a balatoni halgazdaság, ám hogy törleszteni tudja a korábban felvett, nyolcszázmillió forintos tulajdonosi kölcsönt, meg kell válnia néhány ingatlanjától. Vojtkó Pál, a cég múlt év végén kinevezett vezérigazgatója ugyanakkor a nem fizikai állományúak körében létszámleépítést is indokoltnak tart.
Egyensúlyba kívánja hozni a halászati rt. gazdálkodását Vojtkó Pál vezérigazgató, ezért a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt. egyetértésével a társaság megválik néhány tavától és ingatlanjától. Az egyik legjelentõsebb árbevétellel a nagyatádi tógazdaság eladása kecsegtet. A 320 hektáros közép-somogyi halastó kikiáltási ára 350 millió forint. A vezérigazgató szerint ebbõl esetleg alkudni is lehet, ám szigorú kikötése az eladónak, hogy a nagyatádi tógazdaságnak továbbra is mûködõ termelõegységnek kell maradnia, és az új tulajdonosnak meg kell tartania az ottani 40 dolgozót. Ellenkezõ esetben ugyanaz a végkielégítés jár nekik, mint a siófoki székhelyû cég többi dolgozójának.
Idén még két tógazdaság eladását tervezi a halászati részvénytársaság. Hogy összejöjjön a tulajdonosi kölcsön törlesztéséhez szükséges nyolcszázmillió forint, a korábban eladott halastavak melletti erdõket is áruba bocsátják. Vojtkó Pál elmondta: amikor a szanaszét lévõ halastavaikat privatizálták, akkor – noha az új tulajdonosok kérték – .a tavakhoz tartozó erdõket nem adhatták. el. Most lehetõség van rá, ezért a gazdaság a 90 hektárnyi erdejét – 90 millió forint bevétel reményében – ugyancsak eladásra kínálja. További bevételt várnak a nagyatádi, a fonyódi és a balatonlelle-irmapusztai halászlakások eladásából, és várható, hogy az „irodisták” közül nyolc-tíz dolgozót elbocsátanak. A vezérigazgató ugyanakkor leszögezte: az rt. Balaton-parti vagyonát meg kívánják tartani. Hogy nem mondanak le a fejlesztésrõl, azt fényesen igazolja a balatonlelle-irmapusztai üzemük most befejezõdött korszerűsítése is. Az évi 750 tonna hal feldolgozására alkalmas, uniós igényeknek is megfelelõ – az elsõ lépésként 90 millió forintos beruházást igénylõ – üzem mûszaki átadása a minap megtörtént. Amennyiben SHAPARD-pályázati pénzhez jut a cég, az idén még további százmillió forintot költenének beruházásra.
A részvénytársaságnál történt szervezeti és személyi változások ugyancsak a racionális gazdálkodást szolgálják – érvelt Vojtkó Pál. Az igazgatóság a közelmúltban egyebek mellett önálló horgászatvezetõi tisztségrõl is döntött: Szakál Tamás feladata lesz a jövõben a horgászturizmus fejlesztését szolgáló pályázatok gondozása, a haltelepítés koordinálása, továbbá a horgászegyesületekkel és a szövetségekkel való kapcsolattartás.
2003.03.04.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás