Hirdetés

Kéthete, hogy az utolsó évek egyik legkeményebb tele visszavonult. A felmelegedõ levegõ, a napsugár elõcsalogatta az ébredõ természet elsõ hírnökét: a tavaszi tõzikét.
Lenti környékén évek óta vigyázzák e virágot önkéntesek és a szakhatóság munkatársai. Az úgynevezett „tõzike õrjárat” célja a védett növények megóvása a virágszedõktõl.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi õre, Lelkes András e hetekben jóval több idõt tölt el a lenti környéki erdõkben, mint amúgy.
– A tavaszi tõzike legnagyobb elõfordulási helye a lenti parkerdõ, s annak környéke – mondja a természeti értékek szigorú õre. – Ennek oka nyilván abban kereshetõ, hogy a közelben húzódó Kerka idõnként az egész erdõt elöntötte, s ezzel kiváló termõhelyet biztosított ennek az amúgy ritka virágnak. A köztudat szerint a tõzikének nem árt, ha leszakítják, hiszen hagymáról szaporodik. Ez csak részben igaz, hiszen ahhoz, hogy a populáció génállománya megújuljon, szüksége van a magról történõ szaporodásra is. A lenti parkerdõben ugyanakkor más védett növények is elõfordulnak, a tavaszi tõzikével együtt virágzik a ligeti csillagvirág, s néhány héttel késõbb a kockás kotuliliom, amit errefelé kakukkvirág néven ismerünk.
Az elmúlt évek tudatos felvilágosító munkájának köszönhetõen egyre többen vannak, akik valóban csak gyönyörködni akarnak a virágszõnyeggel borított tavaszi erdõ csodálatos látványában. Az õrzõmunkához segítõtársak is akadnak, a lenti rendõrkapitányság munkatársai is tesznek idõnként egy-egy kört a parkerdõben, a hétvégeken pedig önkéntesek vigyázzák a természet kincseit. Közéjük tartozik a megye egyik legismertebb aktivistája, a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédõ Mozgalom vezetõje, Náday Gyuláné tanárnõ, aki lassan egy évtizede minden
február-márciusi hétvégéjét az erdõben tölti.
– Az elmúlt években gyerekekkel õriztük a virágokat, s figyelmeztettük az erre járókat arra, hogy tilos azokat leszakítani – mondja a tanárnõ. Úgy érzem, sikerült eredményt felmutatnunk; hiszen sokat változott a város hozzáállása is a kérdéshez, s az emberek egy részében is tudatosult a természeti értékek védelmének jelentõsége. Ám ahhoz, hogy egy igazán felelõs, környezettudatos gondolkodásmód alakuljon ki, még generációknak kell felnõniük.
2003.03.21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás