Hirdetés

Eredményes volt az ország 10. nemzeti parkjaként a tavaly márciusban megalapított Őrségi Nemzeti Park első évi tevékenysége.
Markovits Tibor, a nemzeti park igazgatója elmondta, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóságától 900 hektáros területet vettek át tavaly és újabb 400 hektár gyepet és parlagon lévő területet vettek meg magántulajdonosoktól. A nemzeti park 44 ezer hektáros területet, 44
őrségi illetve vend-vidéki települést foglal magába. Továbbra is gondot jelent, hogy a nemzeti park területén sok az olyan magántulajdonú parlagon lévő földterület, amelyeknek rendszeres kaszálása, legeltetése nem megoldott.

Az igazgató ismertetése szerint a gazdák az idén 17 ezer forintos hektáronkénti támogatást kaphatnak, ha vállalják rétjeik kaszálását, azok pedig, akik hajlandók szántóföldjeiket
természetbarát módon megművelni, hektáronként 34.600 forintos támogatásra pályázhatnak, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügy Minisztérium közös pályázatán. Tavaly a hasonló célú pályázatokra az Őrség 11 településéről mindössze 22-en pályáztak, pedig a természeti értékek megóvása érdekében ennektöbbszörösére lenne szükség.
Markovits Tibor, a nemzeti parkban megindult szakmai programokról elmondta: mintagazdaságok kialakítását tervezik, amelyekben egyebek közt ismét megpróbálják meghonosítani a magyar tarka marka és a muraközi, úgynevezett magyar hidegvérű ló tenyésztését. Az ehhez szükséges törzstenyészet első egyedeit már be is szerezték. Elindult a nemzeti parkban egy erdőrezervátum kutatási program is, amelynek keretében azoknak az erdőterületeknek a spontán fejlődését vizsgálják, amelyek több mint 30 éve háborítatlanul megmaradtak. Kutatási program indult a Rába folyó holtágainak megóvása érdekében, valamint feltérképezik a nemzeti park településeinek kulturális értékeit is. Májusban két új tanösvényt nyitnak az Őrségi Nemzeti Parkban.

A nemzeti park igazgatósága mint természetvédelmi hatóság nem járult hozzá a Kétvölgy és Felsőszölnök közötti műút megépítéséhez, mivel az természetvédelmi területek károsodásával járt volna. Ehelyett olyan megoldás körvonalazódik, hogy a két települést összekötő út, a volt határsáv nyomvonalán épüljön meg, mintegy 6 kilométeres hosszúságban.
2003. március 27.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás