Hirdetés

A balatoni miniszteri biztos szerint indokolatlanul fordultak civil szervezetek az Alkotmánybírósághoz a Balaton ügyében. A balatoni partszabályozás törvény szerinti végrehajtása nem alkotmányellenes, a kifogások tévedésen alapulnak, a jogszabály módosítására viszont ettől függetlenül előbb-utóbb sor kerülhet – jelentette ki tegnap Szabó Mátyás.

A balatoni kibetonozott parti sáv növelése ellen tiltakozó civil szervezetek- szerdai közlésük szerint – az Alkotmánybírósághoz fordultak az úgynevezett Balaton-törvény partszabályozásról rendelkező részének hatályon kívül helyezése érdekében. Beadványukban azt sérelmezik, hogy a törvény minden településen legkevesebb 30 százaléknyi közhasznú parti sétány létesítését írja elő, ami a tervezők szerint csupán az első szakasz. A civil szervezetek az előzetes tervek ismeretében viszont attól tartanak, hogy a már meglévő sétányokat és szabad strandokat átengedik nagyberuházóknak. Megítélésük szerint a Balaton kiemelt üdülőkörzetének területrendezéséről szóló, 2000. évi CXII. törvény és a végrehajtását szabályozó kormányrendelet megsérti a természetvédelmi törvényeket.

A miniszteri biztos az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön leszögezte: téves a beadvány.
A törvény legalább 30 százalékról beszél, s ahol ekkora szabadon megközelíthető terület nem alakítható ki, természetesen a 30 százalék maximumként értendő. Néhány helyen így sem lehet majd ezt az arány elérni – mondta. Cáfolta a beadvány azon állítását is, hogy a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. már elkészítette a part-szabályozási tervet. Közölte, hogy az június 30-ig születik meg.
– Nem igaz az sem, hogy a tervek a természetes körülmények figyelembevétele nélkül készülnek, s így téves az a megállapítás is, hogy a partszabályozás további bebetonozásokkal jár, és hogy az újabb parti területeknek a vállalkozóknak való átjátszását tenné lehetővé -mutatott rá Szabó Mátyás. Közlése szerint a törvény megtiltja, hogy újabb önkormányzati és állami földterületek magántulajdonba kerülhessenek a Balatonnál a vízparton.
A civil szervezet beadványában az is szerepel, hogy Szabadiban télen kivágták a nyírfás ligetet, s a nyaralótulajdonosok nem mehetnek le a Balaton-partra. A miniszteri biztos tájékoztatása szerint az itt folyó építkezések függetlenek a partszabályozástól, a fakivágást pedig a Balaton-törvény nem tiltja.
2003. április 18.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás