Hirdetés

A sugárzás még hetekig eltarthat, mert a kiégett fűtőelemek biztonságos elszállítása lassú folyamat. A TV2 értesülései szerint a paksi üzemzavar néhány hónapon belül a második hasonló műszaki hiba volt. 2002 végén már észleltek ilyen rendellenességet, de elhallgatták. A sugárzás a paksi szakemberek szerint akkor sem volt veszélyes az egészségre.

Az erőműben eközben külföldi és magyar mérnökök dolgoznak a mostani műszaki hiba elhárításán. A sugárzás továbbra sem éri el sehol az egészségügyi határértéket, és a talajminták elemzése sem mutatott ki veszélyes radioaktivitást – adta hírül a Korridor a TV2 nyomán.

Amon Ada, az Energiaklub vezetője 10 éve foglalkozik a paksi atomerőművel. Ő kapta azt a levelet, amelyben az erőmű vezetője azt írja, 2002. december 5-én a mostanihoz hasonló műszaki probléma fordult elő. Pakson a mostani üzemzavar miatt még mindig szivárog a radioaktív gáz az erőmű 2-es blokkjának kéményéből. Az Országos Atomenergiai Hivatal legfrissebb közleményében azonban az olvasható, hogy a sugárzás mértéke csökkent. A sugárzás csak akkor szűnhet meg véglegesen, ha a meghibásodott fűtőelemeket kiemelik a hűtőmedencéből, és elszállítják. Ez azonban még hetekbe telhet. A magyar mérnökök külföldi szakértőkkel tervezik meg és hajtják végre a javítást. Megalakult egy 8 fős szakértői csapat is, amely a kiégett fűtőanyag kazetták elszállításáról gondoskoik majd, miután kiemelték azokat a vízzel teli medencéből.

Az Országos Atomenergiai Hivatal átfogó mérési programot indított. Vizsgálódik a Környezetvédelmi Főfelügyelőség és Pakson vannak a környezetvédő szervezetek is. Eddig egyetlen helyen sem tapasztaltak káros sugárzást és az adatok mindenütt megfelelnek a normálisnak. Az eddig kielemzett talajminták sem mutattak eltérést a megszokottól.
2003.04.20.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás