Hirdetés

Magyarországon nincs olyan tároló, amelyben a Paksi Atomerőmű megsérült fűtőszálait biztonságosan tudnák raktározni. Így elképzelhető, hogy az erősen radioaktív anyag évtizedekig az erőmű területén marad. Az erőmű vezetői cáfolták, hogy az egyik reaktor tavaly decemberi leállítását eltitkolták volna. Szerintük azt nem kellett bejelenteniük, mivel csak egy vízszint-szabályozó hibásodott meg.

Napról napra kevesebb gáz szivárog a fűtőelemek tisztítótartályából. A környezet sugárterhelése már visszaállt arra a szintre, amelyet az erőmű felépítése előtt mértek. Az üzemzavar okát egyébként még mindig keresik. A Híradó által megkérdezett szakértő szerint a speciális anyagból készült fűtőszálak gyártása közben történhetett a hiba.

Pálfalvi István az erőmű volt üzemmérnöke:
– A cirkóniummal kapcsolatban bizony nincs sok tapasztalatunk. Vagyis, hogy hogyan kell hegeszteni, hogyan kell illeszteni. A sérült elemek valószínűleg még évtizedekig Pakson maradnak. Magyarországon ugyanis nem megoldott az erősen sugárzó anyagok végleges tárolása. Oroszország pedig már 5 éve nem fogad használt paksi fűtőanyagot. A most megsérült kötegek ráadásul másképp sugároznak, mint a többi fűtőelem.

Kováts Balázs szóvivő Paksi Atomerőmű Rt.:
– Nagy eltérés sugárzási változásban nincs a normál geometriájú és az ilyen geometriájú kazetták között. Idővel természetesen rohamosan csökken a hőtermelés és a sugárzás nagysága is.
Az erőmű szóvivője elmondta: semmilyen titkolózásról nem volt szó a tavaly decemberi reaktorleállítás ügyében. A hármas blokkban akkor egy vízszint-szabályzó hibásodott meg. Ezt azonban nem kellett bejelenteniük, mivel az nem számít nukleáris eseménynek.
2003.04.21

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás