Hirdetés

Hétfőn lehegesztették a Sió-zsilipet Siófokon, hogy a vízügyi szervezet láthatóvá tegye a Balaton lecsapolásának a lehetetlenségét – közölte Siófokon az MTI-vel Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője.
– A demonstratív lépés oka, hogy rengeteg igaztalan vád ért bennünket. Az emberek most már a Sió-hídról és az utcáról is láthatják, hogy rajta a zár, a Sión nem folyhat le a Balaton vize – mondta.
Hozzátette: a Sió és a Balaton közti összeköttetést, illetve a tó vízszintjének a szabályozását szolgáló zsilipen utoljára 2000-ben eresztettek le a Balatonból vizet. Az elmúlt időben azonban a rendkívül alacsony vízállás kapcsán többször elhangzott az a vád a vízügyiek ellen, hogy “lecsapolják a Balatont”.

A Sió belterületi részébe – a Balaton helyett – a hajózsilip csurgalék-vize, valamint a város csapadék-vize folyik, és így kellemesebb látványt nyújt a várost átszelő csatorna. A Balaton vízállása 68 centiméter, ami a sokévi átlagnál 20-25 centiméterrel kevesebb, az ideális pedig a jelenleginél 35 centiméterrel magasabb vízszint lenne – mondta Fejér Vilmos.
2003. május 14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás