Hirdetés

Környezet- és természetvédő szervezetek 2. ÁLLÁSFOGLALÁSA a paksi üzemzavarról, és annak állítólagos “kivizsgálásá”-ról

1. Nem kivizsgálás történt, hanem megegyezés. Kommunikációs szarkofág épült Paks köré.

Az elvben ellenérdekű három fél – a tisztítótartályt szállító és üzemeltető francia-német Framatome, a szolgáltatást megrendelő Paksi Atomerőmű Rt., illetve a technológia és a berendezés engedélyezéséért, valamint az alkalmazása felügyeletéért felelős Országos Atomenergia Hivatal (OAH) – három, egymást kontrolláló vizsgálat lefolytatása helyett előállt egy olyan dokumentummal, amely az egyeztetett érdekeiket tükröző kijelentéseket tartalmaz.
Ezért igen nagy a valószínűsége annak, hogy örökre rejtve maradnak a közvélemény és a külföld előtt az április 10-ei első radioaktív gázkibocsátáshoz és az üzemanyag-kötegek tönkremeneteléhez vezető eseménysorozat tényleges tartalma és körülményei.

El kell ismernünk, egyelőre vereséget szenvedtünk abban, hogy az eseménysorozat lefolyásának kivizsgálását a benne érdekelt felektől, valamint az orosz és más kapcsolódó üzleti köröktől független, például az EU vagy ENSZ megfelelő szakmai testülete által irányított eljárásban végezzék el.

2. Ebben a helyzetben három célt tűztünk magunk elé:

– Továbbra is igyekezni fogunk kideríteni, hogy hány biztonsági előírást és milyen módon sértettek meg. Csak ettől remélhetjük ugyanis, hogy nem fog ugyanez a hiba, ugyanezekkel a szereplőkkel, a technológia, illetve a berendezés apró módosítása mellett megismétlődni az 1-es és a 3-as blokknál, amelyeknél ugyancsak jelentkezik a tisztítást igénylő káros lerakódás, egy évek óta folyó hibás vegyi sugármentesítési eljárás következtében.

– Megpróbáljuk megakadályozni, hogy azon titkos háttér-megállapodás következtében, amelynek a megjelentetett “vizsgálati” dokumentum csak egy nyilvános függeléke, a magyar lakosságot adófizetőként és áruk, szolgáltatások vásárlójaként anyagi hátrány érje. Ennek érdekében ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy mindaz a többletköltség, ami az üzemzavar következtében a magyar energetikai rendszerben keletkezik, ugyancsak a P.A. Rt.-t – illetve a felelősséget látszólag magára vállaló Framatome-t – terhelje, természetesen a balesetelhárítási és az állami elvonások kieséséből származó veszteségek finanszírozása mellett.

– Szünet nélkül fáradozni fogunk azon, hogy a lakosság és a külföld megbízható információhoz jusson a tisztítótartályban fortyogó “nukleáris leves” mindenkori állapota miatti veszélyeztetettségről, amit jelenleg elzárnak előle a paksi munkálatokban érdekeltek és a kormányzati illetékesek azáltal, hogy a közvélemény figyelmét lényegtelen eseményekből gyártott álszenzációkkal, alibi-intézkedésekkel, valamint látványosnak szánt, de valójában felesleges és káros kinevezésekkel vonják el a tényleges problémáktól.

3. Változatlanul napirenden fogjuk tartani az előállt környezetveszélyeztetéssel összefüggésben a büntetőjogi felelősség kérdését, úgy a tisztítóberendezés szállítója-üzemeltetője, mint a szolgáltatás megrendelője vonatkozásában. Ahogy természetesen az engedélyező hatóság tekintetében is, amely a megfelelő előzetes számítások nélkül, valamint az ilyen esetekben szükséges többszörös biztonság – többkörös hűtési és ellenőrzési rendszer kiépítése és más feltételek – előírása nélkül engedélyezte a kellő üzemi referenciákkal nem rendelkező tisztítási technológia munkába állítását.

4. Továbbra is fel fogunk lépni a kérdés átpolitizálódása ellen. A szükségtelen politikai felhangok megakadályozhatják, hogy a tisztítási folyamat során használhatatlanná vált blokk, valamint az évek óta alkalmazott hibás karbantartási (dekontaminálási) technológia által károsodott másik két blokk további sorsát illetően objektív alapokra épülő, megnyugtató döntéseket lehessen kialakítani.

Budapest, 2003. május 12-13.

Greenpeace
Levegő Munkacsoport
MTVSZ
Védegylet
Energia Klub

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás