Hirdetés

Az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága, valamint a Paksi Atomerőmű szakemberei jelenleg a sérült fűtőanyag-kötegeket tartalmazó tartályon belüli kamerás vizsgálat programját tekintik át – jelentette be Kocsis István, az erőmű vezérigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján Pakson.

Hetzmann Albert vezérigazgató-helyettes hozzátette: a program irányítói szerdán a Paksi Atomerőműben döntést hoztak arról, hogy a kamerás vizsgálat fokozatos állapot felméréssel történjen, első lépcsőben közvetlenül a távtartó lemez és annak 500 milliméteres távolságában végeznek vizuális felvételezést. Az elmúlt napok intézkedéseit ismertetve közölte: az egyes akna és a pihentető medence engedélyezett, folyamatos hidrazin-adagolását óránként 16 literes teljesítménnyel járatták kedd reggelig. Az adagolást leállították, mivel elérték az elégséges hidrazin-koncentrációt, azaz a jódtartalom megfelelően alacsony értékre csökkent a tartályban. A kamerás vizsgálat biztonságosságára vonatkozó újságírói kérdésre Hetzmann Albert elmondta: a tartály palástja mentén három pozícióban lehet lejuttatni a kamerát. Amennyiben a szélső kazettasorok épek, akkor megnyugtató állapot áll elő; ha a távtartólemez alatt sérültek, akkor abból a helyzetből kell ismételten elemzéseket végezni. Ebben az esetben a további mélységi vizsgálathoz ki kell egészíteni a programot további intézkedésekkel – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy meddig maradhatnak veszélytelenül a sérült kazetták az egyébként vegyi tisztításra tervezett tartályban a vezérigazgató-helyettes közölte: akár évekig.

A rozsdamentes acélból gyártott, duplafalú tartályban nulla túlnyomás és megfelelően alacsony hőmérséklet van, a be- és kilépő víz hőmérsékletét különböző magasságokban folyamatosan ellenőrzik. A korábban már megtisztított kazetták ellenőrzése folyamatban van – közölte újságírói kérdésre. Hozzátette: mechanikailag biztosan nem sérültek. Átrakógéppel eltávolították őket, jelenleg a kettes reaktorban vannak elhelyezve. Mikrorepedések sem történtek, ugyanis semmiféle nemesgáz-kibocsátást nem mutattak.- Hogy szabad-e ezeket a fűtőelemeket további kiégetésre igénybe venni, azt a gyártó és a kárt okozó cég szakembereinek bevonásával vizsgálják – mondta Hetzmann Albert.
2003. május 29.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás