Hirdetés

Az Energia Klub a lakosság biztonsága érdekében tiltakozik azon kísérletek ellen, amelyek az üzemzavar előidézéséért többszörösen felelős Framatome ANP-nek juttatnák a sérült üzemanyag-kazetták eltávolítására vonatkozó megbízást.

A zöld szervezetet felháborítja, hogy a miniszteri biztos és a miniszter egyetértésével a Paksi Atomerőmű Rt. a piacgazdasági szabályokat felrúgva mellőzni kívánja a nyílt nemzetközi versenytárgyalást.

“Paks most éppen azt a céget bízza meg az uránleves kimeregetésével, amely felelőtlenül és rosszul tervezte meg számára a tisztítótartályt, majd azt az erőmű szívében felelőtlenül és rosszul üzemeltette. Ezáltal évekig kiható károkat okozott a magyar vállaltnak. Nem arra kell azonban gondolnunk, hogy Kocsis István vezérigazgatónak elment a józan esze, hanem arra, hogy az üzemvezetés döntéseit a nukleáris biztonság és a gazdasági eredményesség szempontjaitól különböző érdekek motiválják” – mondta Ámon Ada, a szervezet vezetője, aki azt is megengedhetetlen tartja, hogy Paks eddigi partnerei akár a versenykiírás elkészítésében részt vegyenek.

“A Framatome egyetlen dologban vehet részt” – érvel a zöld közgazdász – “abban, hogy fizeti a balesetelhárítási költségek, meg a másfél év alatt akár 40 Mrd-ra rúgó károk rá eső részét”. Az Energia Klub, más zöld szervezetek, valamint független energetikai szakértőkkel közös állásponton van: a francia-német cég és a magyar erőművállalat között e tárgyban folyó, a paksi vezér által “jó szándékú”-nak nevezett tárgyalások célja semmi más, mint az, hogy a magyar költségvetésre és a lakosságra terheljék át a költségeket. Nevezetesen a közvetlen atomkáron túl, mind a Pakson keletkező bevételkiesést, mind pedig azt a többletköltséget, amit Paks a hazai energiaellátásnak okoz.

“Arcpirítóak azok az érvelések, amelyek a Framatome, illetve az orosz beszállító `speciális szakértelméről´, meg az ilyen balesetek elhárításában szerzett `nagy tapasztalatairól´ szólnak” – mutatott rá az Energia Klub ügyvezető igazgatója. “Az első naptól kezdve minden hivatalos és független szakértő egybehangzóan és ismételten kijelentette, hogy ilyen baleset még sehol a Földön nem volt. Az elhárításához nem hogy eszközök nem találhatók, de még a kitalálásuk és az alkalmazásuk technológiai elveinek kifejlesztése is a bizonytalan jövő feladata.” Az viszont bizonyos, hogy a Paks és üzletfelei közötti mutyizást támogató hatósági és politikai vezetők a lakosság félelmeivel visszaélve sürgetik a `mielőbbi´ – azaz az ajánlattételre meghívott két cég általi – `helyreállítást´. A helyreállítás gyorsítása ugyanis az energiatermelés újraindításából pénzügyi előnyöket húzók és a felelősség elkenését remélők érdeke. Ezzel szemben az ország és a lakosság érdeke a maximális nukleáris biztonság megteremtése, ami a jelenlegi összefonódások mellett nem biztosított.

“Különösen aggályosnak találjuk ebből a szempontból a nemsokára benyújtásra kerülő fűtőelem-kiemelési tervek engedélyezéséért felelős hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatójának, a gazdasági miniszter `balkeze´-ként tevékenykedő Rónaky Józsefnak a feltűnő lelkesedését a két külföldi cég pótolhatatlan szakértelméért” – mondják az Energia Klubnál. Ők csak egyetlen dolgon nem csodálkoznak: az ellenőrzésért is felelős OAH a most elkészült `hivatalos´ jelentésében gyakorlatilag mindenben jóváhagyta a Paks által május 11-én benyújtott – és a Framatome által csupán színleg bírált – kivizsgálási jelentést. Ezekről valójában csak akkor juthat az ország elfogulatlan és megbízható ismeretekhez, ha a tényfeltárást – ahogyan ezt a zöld szervezetek már az alibi-vizsgálatok elején kiadott állásfoglalásukban követelték – az üzemzavar létrejöttéért felelős szervezetektől és személyektől “független, az EU vagy az ENSZ megfelelő szakmai testülete áltál irányított eljárásban végezik el”. A gazdasági miniszter azonban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ) nem új, független, saját vizsgálatokra, hanem a kész, kormányzatilag jóváhagyott OAH-jelentés pecsétnyomójául hívta el. Az előkészületek szerint a NAÜ-látogatás egyben arra a leíratlan előszerződésre is el fogja helyezni a jóváhagyás pecsétjét, amely a Framatome-nak kívánja biztosítani a jogot, hogy a Pakson rotyogó levesből is a saját hasznára kanalazhasson. A NAÜ-nél “megrendelt” aktussal gyakorlatilag rákerül a lakat a paksi 2. blokk felé emelt kommunikációs szarkofágra.

Budapest, 2003. május 30.

Ámon Ada
ügyvezető igazgató
Energia Klub

Kapcsolatfelvétel és további info: Tel: 411 3524

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás