Hirdetés

Garázdaság és rongálás miatt ítélt el tegnap a Paksi Városi Bíróság öt külföldi és egy magyar Greenpeace-aktivistát, akik a héten az atomerőmű kapujához láncolták magukat.

Az aktivistákat egy év próbára bocsátotta a bíróság, és a külföldieket – egy német, egy svájci és három osztrák állampolgárt – egy évre kitiltotta Magyarország területéről. A bíróság gyorsított eljárásban folytatta le a tárgyalást. Az ügyvéd fellebbezést nyújtott be, ezért az ítélet nem jogerős.

Az ügyész szerint a gyanúsítottak – köztük az első rendű vádlott, a magyar állampolgárságú Szőnyi Dániel – “a garázdaság bűncselekményét megvalósították, a paksi atomerőműben az üzemzavar kapcsán uralkodó felfokozott hangulat miatt ugyanis egy kisebb rendzavarás is riadalmat kelt”. A védő szerint a vádlottak nem követték el a garázdaság bűncselekményét, a rongálás szándékossága nem bizonyítható, ezért szabadon bocsátásukat és bűncselekmény hiánya miatt felmentésüket kérte. A június 12-én a paksi atomerőműben lefolytatott Greenpeace-akció során a vádlottak a rendőrség felszólítása ellenére megpróbáltak átmászni az atomerőmű kerítésén, és elszakították a biztonsági érzékelő vezetékét, amellyel 150 ezer forintos kárt okoztak.

A bíróság az ítélethozatal során tekintettel volt arra, hogy a vádlottak fiatalok, többségükben egyetemisták, akik nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel, így pénzbírságot nem szabott ki. A bírósági tárgyaláson jelen volt az osztrák nagykövetség főkonzulja, Johann Deutsch. A nap folyamán Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter telefonon tájékozódott Kovács László magyar külügyminiszternél a történtekről és az osztrák aktivisták sorsáról.

Viszonylat enyhe ítélet? – hatott a nemzetközi tiltakozás.

A paksi atomerőműnél tüntető Greenpeace-aktivisták ügyében pénteken hozott ítélet ellen a nemzetközi környezetvédő szervezet ügyvédje fellebbezett, s a Greenpeace különösen felháborítónak tartja az ítélet indoklását – mondta pénteken este az MTI bécsi tudósítójának Bernhard Drumel, a Greenpeace közép-kelet-európai ügyvezetője.

Drumel tarthatatlannak mondta a rendzavarás és főleg a riadalom okozásának vádját, továbbá azt, hogy a bíróság társadalomellenesnek minősítette a történteket, a Greenpeace szerint ugyanis az atomerőművek működtetése társadalomellenes. Úgy vélte, a viszonylag enyhe ítélet azt mutatja, hogy a nemzetközi tiltakozás hatott, s hangsúlyozta: örülnek, hogy aktivistáik szabadok, bár útlevelüket csak hétfőn kapják majd vissza.
2003.06.14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás