Hirdetés

A ma reggeli órákban kezdi meg munkáját a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői csoportja a Paksi Atomerőműben az előre egyeztetett témakörökben, közölte Kováts Balázs, kommunikációs vezető Pakson.

“A legfontosabb témakörök között szerepel az erőmű minőségbiztosításának vizsgálata, annak elemzése, hogy az üzemzavar időpontjában megfelelően működött-e, illetőleg az elhárítás folyamán hogyan fog működni” – mondta. A vizsgálat tárgya lesz a hatósági felügyelet, a hatósággal való kapcsolat elemzése is, tette hozzá.

Kováts Balázs elmondta: a szakértők tisztázni kívánják az üzemzavar alapvető okát, valamint elvégzik az elhárítási folyamat kockázati elemzését. Vizsgálat tárgyát képezi majd az atomerőmű balesetelhárítási szervezetének működése az esemény időpontjában, azaz hogy hogyan járult hozzá az esemény következményeinek elhárításához, a károk mérsékléséhez és a károsanyag-kibocsátás hatásának csökkentéséhez.

Az értékelés témája lesz a sugárvédelem, valamint az üzemzavarral kapcsolatos dózishelyzet vizsgálata.

“Egy speciálisan szakmai része is lesz a szakértők munkájának, amely a WWR típusú atomerőművek fűtőanyagának jellemzőivel foglalkozik, ezzel kapcsolatosan különböző áramlási, termodinamikai kérdések is napirendre kerülnek” – közölte a kommunikációs vezető.

A szakértők a vegyészet szempontjából is elemzik a történteket, “hiszen a tisztítási folyamatba beékelődött üzemzavarról van szó” – tette hozzá. Kováts Balázs kiemelte: a nemzetközi szakértőknek a négy napon át tartó paksi tevékenységük alatt az említett szempontokon túl minden területen vizsgálódhatnak, minden dokumentumba joguk van betekinteni.
2003.június 19.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás