Hirdetés

A környezetvédők szerint sugárfertőzöttnek bizonyulnak azok a települések, amelyek közvetlenül a Bagdad melletti at-Tuvaita atomkutató központ közelében találhatók. Ettől a helytől pedig nincs messze az az Al Hillah nevű település, ahol a magyar zászlóalj bázisát felállítják. A Magyar Nemzet értesülését Sramkó Mátyás, a szállítózászlóalj parancsnoka is megerősítette, amikor elmondta, az Irakba készülő katonák a felkészítés során a sugárfertőzött és/vagy vegyi fegyverekkel megtámadott területeken történő szolgálatra is megkapták a kiképzést és a szükséges védőfelszerelést.

Egyelőre nincsenek konkrét adatok arra vonatkozólag, hogy Al Hillah és at-Tuvaita között pontosan hány kilométer a különbség, de az atomlétesítmény közvetlen közelében a Greenpeace aktivistái szerint a normális háttérsugárzásnak akár a tízszerese is előfordulhat. Husszein bukása után ugyanis fosztogatók lepték el at-Tuvaitát, és az onnan ellopott uránvegyületeket egyszerűen szétszórták a környéken, hogy a tároló hordókat élelmiszerek raktározására lehessen használni.

A Greenpeace nyolcfős csoportja egy osztrák hírügynökségi beszámoló szerint az utóbbi nyolc napban folyamatosan mérte a háttérsugárzást, és eredményeik szerint még mindig tízezrek életét vagy egészségét veszélyezteti. Ezért az aktivisták azt szeretnék elérni, ha az amerikai hadsereg oldja meg a sugárszennyezettség problémáját, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség munkatársainak munkáját pedig ne akadályozza.
2003.06.27.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás