Hirdetés

Európa Diplomát kapott tegnap a Tihanyi-félsziget; a kontinens kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi területeinek legnagyobb nemzetközi elismerését Persányi Miklós szakminiszter vette át José- Maria Ballestertől, az Európa Tanács Kulturális és Természeti Örökség Igazgatóságának vezetőjétől. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Tihanyi-félsziget az egykori tűzhányóműködésre utaló, szárazföldünkön ritka forráskúpjaival és gejzírmezőjével nyerte el az Európa Tanács elismerését.

Az 1965-ben alapított Európa Diplomát Tihany a kontinensen hatvanharmadikként nyerte el. Magyarországon korábban két, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó terület – az ipolytarnóci őslelet és a pilisi len élőhelye – szerezte meg az elismerést. “A diploma annak is az elismerése, hogy a magyar hatóságok elkötelezettek a természeti értékek védelme iránt, és vállalják, hogy megőrzik ezeket az értékeket az újabb nemzedékek számára” – fogalmazott José-Maria Ballester. A diploma öt évre szól, és ha a feltételeknek a Tihanyi-félsziget azután is megfelel, újra elnyerheti az elismerést.

Persányi Miklós hangsúlyozta: számos kutató, például Lóczy Lajos és Cholnoky Jenő munkásságának, egy évszázad következetes, tudatos természetvédelmének köszönhetjük, hogy sikerült megvédeni a Tihanyi-félsziget élőhelyeit. A Tihanyi-félsziget mellett az ipolytarnóci ősmaradvány és a világon csak nálunk tenyésző pilisi len élőhelye egyaránt a legveszélyeztetettebb védett területek közé tartoznak. Magyarország kötelezettséget vállalt, hogy megvédi ezeket a területeket. Tihanyban az idegenforgalom és a természetvédelem nem mindig egybeeső érdekeinek összehangolása a feladat. Az Európa Tanács által tett ajánlásoknak megfelelően a Tihanyi-félszigeten látogatóközpontot építenek, rendezik a védett
terület tulajdonjogát – közölte a miniszter. A Tihanyi-félsziget 1952-ben lett az ország első tájvédelmi körzete, 1997-től a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.
2003. július 2.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás