Hirdetés

Megérkezett az orosz TVEL és a Framatome ANP francia-német konzorcium ajánlata a Paksi
Atomerőműhöz. Mindkét cég hasonló megoldással képzeli el az április 10-11-i üzemzavar során megsérült fűtőelemek darabonkénti eltávolítását -közölte Kocsis István vezérigazgató tegnap. Az elhárításra pályázó két cég tervdokumentációját jelenleg szakértők tanulmányozzák; a program többszintű értékelést követően augusztusban kerülhet a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósága elé.

A vezérigazgató szerint az elképzelések szerint víz alatti műveletek során manipulátorokkal emelik át ezeket a darabokat hermetikusan lezárható kapszulákba, amelyeket ezt követően a reaktor melletti pihentető blokkba tesznek. Ezen a héten várhatóan elkészítenek egy animációs filmet, amely bemutatja a műveletet. A tartály belsejéről készült három kamerás vizsgálat tapasztalatairól azt mondta: kihullott uránpasztillák előfordulnak, de nem jellemzőek; a tartály alsó keresztlemezén cirkónium-törmelékeket észleltek. Ezek a vizsgálatok csak a tartályfal közeli állapotokat rögzítették, várhatóan egy-két héten belül a csőkamerát a tartály közepén is le akarják engedni – tette hozzá. A cirkónium-törmelék veszélyességére vonatkozó kérdésre leszögezte: az csak akkor jelentene veszélyt, ha a hűtési viszonyok nem lennének megfelelőek. Elmondta: az 5-10 centiméter vastag törmelék eltávolítása víz alatti porszívózással történik majd és hasonlóan a fűtőelem darabokhoz hermetikus kapszulákba zárják. Az erőmű rendelkezik hermetikus tokokkal, amelyek azonban nem alkalmasak ehhez a művelethez, ezért vállalkozókhoz fordulnak, akik legyártják azokat, szigorú hatósági engedélyeztetés alapján – közölte.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint újabb neutron fluxusmérő beszerzése van folyamatban, hogy a meglévő két műszert egy harmadikkal is kiegészíthessék. Beszámolt arról: június 29-én az országos rendszerirányító utasítására két és fél órás időtartamra 75 megawattos teljesítmény csökkentést hajtottak végre. Az 1-es blokk július 5-én leáll, hogy a négyévente esedékes főjavítást megkezdhessék, ez várhatóan 2 hónapot vesz igénybe.

Kocsis István tájékoztatott a június 10-16. között elvégzett, a Paksi Atomerőmű Rt. Által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeiről is. Kiemelte: a magyar állampolgárok bizalma jelentősen csökkent az erőmű biztonsági előírásai és azok betartatása iránt az áprilisi üzemzavar kapcsán. “Ennek ellenére a Paksi Atomerőmű társadalmi elfogadottsága nem változott, a megkérdezettek 73 százaléka igennel válaszolt a tovább működtetésére” – fűzte hozzá.
2003. július 2.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás