Hirdetés

A Balaton 195 strandja közül a lellei Napfény, a boglári Platán, a zamárdi szabadstrand és a szárszói központi fövenyfürdő nyerte el a Kék Zászló elismerést; a strandok kiváló vízét tanúsító minősítést Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át Balatonlellén. Jövőre az ország valamennyi strandja pályázhat az Európai Unió több országában már meghonosított, a fürdők minőségét elismerő, egyben a turisták jobb eligazodását is szolgáló kitüntetésre – hangsúlyozta a környezetvédelmi miniszter. A négy fürdőhely kiváló vízminősége alapján kapta meg a Kék Zászlót. A következőkben megalkotandó szabályozás alapján pedig a közegészségügyi, köztisztasági, természetvédelmi, esztétikai szempontokat és a szolgáltatásokat is figyelembe véve választják ki azokat az ország különböző tájain működő strandokat, amelyek méltók az elismerésre. Az Európai Unió igényeinek megfelelő strandminősítést az elképzelések szerint egy évre lehet majd elnyerni.

A környezetvédelmi miniszter szólt arról is: a Balaton vízállása a sokévi átlagnak tekinthető 320 centiméter helyett 278 centiméter; a tó vizének a minősége viszont nagyon jó és akkor is az marad, ha a következő hetekben várhatóan további 10-20 centiméterrel csökken a Balaton vízszintje. A kormány komoly szándéka, hogy mindent megtesz a tó jó vízminőségének a megőrzéséért. A Balaton sokoldalú fejlesztésével arra törekszünk, hogy a turizmus ne veszélyeztesse a tó természeti értékeit. Az önkormányzatok, a vállalkozók és az üdülők összefogásával ezt a tájat kell megőrizni és egyben versenyképessé tenni – hangsúlyozta. Kiemelte: az eddigieknél nagyobb támogatást kívánnak adni a fürdők és kikötők iszapkotrásához, támogatják a halászat átszervezését annak érdekében, hogy a tó halállománya elsősorban a 100-150 ezer horgászt szolgálja és megoldást szeretnének találni a
csónakkikötőkre is. Az engedély nélküli horgász csónakkikötők sorsáról kijelentette: az év végéig szüneteltetik az illegális és a nádast tönkretevő kikötőhelyek felszámolását, az érintett szakemberekkel közös szabályozást alkotnak, a stégeket, bejárókat és más engedély nélkül kialakított építményeket viszont fokozatosan eltüntetik.
2003. július 16.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás