Hirdetés

Nyolc évvel ezelőtti magyarországi megjelenése óta egyre nagyobb gondot jelent az amerikai kukoricabogár a termelőknek Békés megyében, ahol az idén – a szakemberek becslése szerint – az elvetett 86 ezer hektár takarmánykukorica közel 20 százalékán jelent meg a kártevő. Vasas László, a Békés Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat növényvédelmi zoológusa elmondta: a kukoricabogár a legsúlyosabb esetekben 80-90 százalékos terméskiesést is okozhat, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a védekezésre, aminek legegyszerűbb és legolcsóbb módja a vetésforgó alkalmazása. A kukoricabogár ugyanis csak kukoricaföldeken él, így ha egy földterületet a kártevő megjelenése utáni évben más kultúrával vetnek be, a lárvák táplálék hiányában elpusztulnak. A szakember felhívta a figyelmet: azokon a területeken, ahol lárvakártételt észlelnek, ott növényvédelmi rendelet tiltja a következő évi kukoricavetést.

Békés megyében 15 ezer hektár fölötti a fertőzött terület, eddig közel háromezer hektárt mentesítettek vegyszeres permetezéssel a kártevőktől; ennek költsége hektáronként 7.500-8.000 forint, de akad olyan tábla, ahol a rovarölő szer kijuttatására kétszer van szükség. Tavaly 143 ezer hektáron vetettek kukoricát és 8.700 hektáron okozott kárt a kukoricabogár; a gazdák 5.300 hektáron végeztettek permetezést.

**********************************************

Az alig másfél centiméter hosszú, feketés szárnyú, sárga hasú amerikai kukoricabogár Európában a kilencvenes évek elején Belgrád környékén jelent meg, majd 1995-ben a Békés és Csongrád megyei táblákban is észlelték. A lárvák május közepén jelennek meg és június végéig károsítják a növényt. A bogár lárvája a kukorica gyökerével táplálkozik, aminek következtében a növény gyengén fejlődik és sok esetben eldől. A teljes kifejlődést követően a bogár a levelek felső hámrétegét, illetve a kukoricabajuszt és a címert rágja, aminek eredményeként a csöveken hiányos lesz a termés.
2003.07.20.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás