Hirdetés

Megérkezett az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) hozzájárulása az április 10-11-i üzemzavar óta a tisztító tartályban lévő megrongálódott fűtőelemek centrális pozícióból történő kamerás vizsgálatához – hangzott el tegnap a paksi atomerőmű sajtótájékoztatóján.

Faragó Péter, a karbantartás irányításáért felelős főosztály vezetője elmondta: az OAH engedélyezte az úgynevezett vizsgáló híd üzembe helyezését is, amelyről a behatolásos kamerázást még ezen a héten elvégezhetik. A vizsgáló híd elkészítésére azért volt szükség, mert a korábbi vizsgálatoknál használt átrakógép az 1-es blokk főjavítási munkálatai miatt foglalt. A főosztályvezető beszámolt arról: a helyreállításra vonatkozó ajánlatok a szakmai értékelő bizottság előtt vannak, a TVEL és a Framatome ANP írásos kiegészítésével. A kiegészítéseket az eddig elvégzett kamerás vizsgálatok tapasztalatai tették szükségessé.

Korábban a tartályban lévő fűtőanyag kötegek pozícióját, a rongálódás mértékét eddig két alkalommal nézték meg a tartály fala mentén leengedett csőkamerával. Az újabb, ezúttal középről leengedett kamera vizuális vizsgálatától azt remélik a szakemberek, hogy alaposabb helyzetképet kaphatnak a kazetták állapotáról, és ezek az ismeretek hozzájárulhatnak az üzemzavar biztonságos elhárításához. Az erre vonatkozó ajánlatok a szakmai bizottság értékelését követően az erőmű vezetőiből álló bizottság elé kerülnek, majd annak javaslatára a cég igazgatósága dönt, hogy az üzemanyag beszállító orosz TVEL cég vagy az üzemzavar létrejöttében is felelősséggel bíró Framatome ANP francia-német konzorcium kapja a megbízást a helyreállításra.
2003. július 30.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás