Hirdetés

Budapesten és környékén is virágzik a parlagfű, megkeserítve ezzel több tízezer ember életét. Mint arról beszámoltunk, a gondokat enyhítendő a Városháza környezetvédelmi ügyosztálya körlevélben szólította fel a főváros intézményeit és közüzemi cégeit, hogy területeiken végezzék el a kaszálást, mielőtt a növényekből pollen szabadulhatna a levegőbe. A Fővárosi és Pest Megyei Talaj- és Növényvédelmi Szolgálat ugyanerre szólította fel a földtulajdonosokat. A Városháza – a 327-1686-os számon – működtet egy parlagfűvonalat is, amelyen mindenki bejelentheti, ha elhanyagolt, különösen fertőzött területet talál. A telefonon kapott információkat aztán továbbítják az illetékes önkormányzathoz, tájékoztatják róla a helyi jegyzőt vagy a földhivatalt.

A főváros területén egyébként ma több különösen fertőzött rész is található: ilyen Nagytétény, Újpest, Óbuda-Békásmegyer egyes részei, a XV. kerület, de szinte minden külvárosi területen fellelhető kritikus helyszín. Ezért azonban nemcsak a helyi hivatalok és a helyi lakosság a felelős, mert az agglomerációból is terjed a gyom a főváros felé. Bár Budapesten tavaly már csökkent, az országban viszont több mint tíz százalékkal emelkedett a parlagfűvel borított területek aránya. A pollen a széljárástól függően akár kilométerekkel távolabbra is eljut a fertőzött földekről. Egyetlen növény nyolcmilliárd virágporszemet termel, így tonnákban mérhető az évente levegőbe jutó mennyiség.

A Hír TV vasárnapi információja szerint Bányai Péter, a Társadalmi Konföderációért szervezet elnöke közölte: az egyesülés feljelenti Demszky Gábor főpolgármestert, mert nem gondoskodik a parlagfű irtásáról. A civil szervezet vezetője elmondta: botrányosnak tartják, hogy a Főpolgármesteri Hivatal nem tesz eleget törvényi kötelezettségének.
2003. augusztus 4.
Forrás:www.nepszabadsag.hu>>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás