Hirdetés

A veszteséges busahalászat miatt jelenleg több mint 400 millió forintos adósságállománnyal küszködő Balatoni Halászati Rt. (BH Rt.) már eladta a korábban tulajdonában lévő nagyatádi halastavat, és a közelmúltban meghirdette értékesítésre a buzsáki tógazdaságot, valamint a balatonföldvári halastavat. A társaság a talpon maradáshoz tavaly 200 millió forint kölcsönt kapott a felügyeletét ellátó ÁPV Rt.-től. Ennek visszafizetése október végén esedékes.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter az üggyel kapcsolatban tudósítónknak kifejtette: több hete jelezte a szándékát az ÁPV Rt.-nek, hogy átvenné a balatoni halászat felügyeletét, mivel a cég működtetése alapvetően természetvédelmi és közcélú érdekeket szolgál. (Információink szerint a kormányzat nem ellenzi ezt, bár korábban az agrártárca is jelezte hasonló igényét.) Persányi szerint az ÁPV Rt.-nek nem kellene sietnie a halászat vagyontárgyainak értékesítésével, célszerű lenne megvárnia a cég vagyonkezelésének átadását. A környezetvédelmi tárca nem gazdasági alapon szeretné eldönteni, mi az, ami eladható a cég vagyonából.

A marcali központú Zöld Régiók Európában Alapítvány az ÁPV Rt.-hez fordult, levélben kérve a buzsáki tógazdaság eladására kiírt pályázat felfüggesztését. A Balatontól 15 kilométerre fekvő létesítmény többek között az ipari műemléknek számító Czifra Malomból, egyéb épületekből, valamint 4 halastóból és 13 telelőből áll. B. Kovács Kálmán, az alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette: a régió települései és a megyei önkormányzatok is támogatják azt, hogy köztulajdonban kell tartani a létesítményt.

Vásárhelyi István, az ÁPV Rt. igazgatóságának elnökhelyettese elmondta: tegnap egyeztetett a Balatoni Halászati Rt.-ről a környezetvédelmi tárca képviselőjével. A cég felügyeletének átadásához kormányhatározat szükséges, amiben november végén születhet döntés. Szerinte a halászat vagyontárgyainak mielőbbi értékesítésére ezért van szükség, hogy a társaság elkerülje a felszámolást. A tervben csak olyan halastavak eladása szerepel, amelyek megtartása nem szükséges a balatoni halutánpótlás biztosításához. A buzsáki tógazdasággal kapcsolatban kifejtette: ha a tiltakozók előteremtik az árát, jó esélyt lát arra, hogy a létesítmény könyv szerinti értéken történő értékesítéséhez hozzájárul az ÁPV Rt.
2003.08.22.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás