Hirdetés

Ezen a nyáron végig kiváló volt a Balaton vízminősége, amely elsősorban az elmúlt években a térségben megvalósított szennyvíz-csatornázásnak köszönhető – közölte az Adac a német autóklub balatoni nyári tájékoztató szolgálatát ellátó szakembere. Stefanie Leibfried elmondta: a klub az idén a nyolcadik alakalommal kapcsolta be a Balatont az európai megfigyelő-hálózatba.

Áprilistól a megyei ÁNTSZ-ekkel és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséggel a tópart 103 fürdőjét vizsgálták; az 507 mérési adat alapján 83 százalékuk kiváló, 16 százalékuk megfelelő minősítést kapott, csupán 2 strandon, egy lellein és vonyarcvashegyin nem volt megfelelő a víz minősége. A két utóbbi a kontroll-ellenőrzéseket követően megváltozott.

A szakember szerint idén egyetlen gondot a déli part sekélyebb partszakaszain jelentkező zöldalga-virágzás okozott, ám a július közepén megjelent jelenséget az első erősebb hullámzás, vihar megszüntette. A többszázezer fürdőző közül mindössze 4-nél jelentkeztek bőrérzékenység miatti tünetek; a vizsgálatok szerint a nagy ritkán előforduló allergián túl egyéb, egészségre ártalmas hatása nincs a zöldalgának.

Koncz Gábor, Somogy megye tiszti-főorvosa kiemelte: az ipari és mezőgazdasági nagyüzemektől származó szennyezés gyakorlatilag megszűnt, a déli parton majdnem végig biztosított a szennyvíz kezelése és elvezetése, sikerült elérni, hogy a somogyi tóparti fövenyfürdőkben ingyenesek az illemhelyek, kitiltották a motorcsónakokat, az aszály miatt visszahúzódó tó pedig a kiépített partok előtt újra kialakította a természetes öntisztulást lehetővé tevő homokfövenyt. A tó vízállása tegnap 36 centiméter volt, ami azt jelenti, hogy a Balaton átlagos vízmélysége jelenleg 2,6 méter, víztömege 1,6 milliárd köbméter; az eddig a térségben lehullott rendkívül kevés, 195 milliméter csapadék.

Az Adac képviselője beszámolt arról: a Velencei-tónál egy-két strandon fordult elő nem megfelelő minőségű víz; a legtöbb strand megfelelő, néhány pedig kiváló minőségű vízzel várta a felüdülni szándékozókat. A német autóklub megfigyelése a Tisza-tónál is kedvező eredménnyel zárult.

Stefanie Leibfried bejelentette: 2004-ben a Fertő-tó bekerül az Adac idegenforgalmi célú európai vízminőség-figyelő hálózatába. A Fertő-tó magyar részéről eddig kapott adatok szerint kiváló a tó vízminősége. A Fertő-tó természetvédelmi területen fekszik, kevés a befolyás, mindezek miatt kevésbé veszélyeztetett, mint a többi magyarországi tó.
2003. augusztus 27.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás