Hirdetés

A Greenpeace tiltakozik a Magyar Villamosművek (MVM Rt.) azon tervei ellen, hogy a Paksi Atomerőmű 2. blokkját üzembe helyezzék a sérült fűtőkazetták kiemelése előtt. Az MVM Rt, mint atomerőmű-tulajdonos és áramvásárló, az áramtermelés növelésében érdekelt, szem előtt tartva a profitnövelést és az üzleti érdekeket. A Greenpeace szakértői szerint az atomlobbi nem tanul saját korábbi hibáiból, melyek az áprilisi üzemzavarhoz vezettek: túlzott kockázatot felvállalva akarja erőltetni az áramtermelést.

A nemzetközi környezetvédő szervezet szakértői szerint 2. reaktor beindítása az üzemzavar teljes felszámolása előtt technikailag talán lehetséges, de az már nem, hogy később – a sérült fűtőemelek tervezett kiemelésekor – újból leállítsák. Ez ugyanis rendkívül kockázatos eljárás. A reaktorblokk újraindításához nagyszámú új fűtőelem is szükségesek a korábban megsérült, a tiszíthatatlan és a kimerült elemek helyett, amelyek jelenleg a kettes blokk pihentető medencéjében találhatóak. A reaktor következő leállításakor a teljes üzemanyagkészletet ebbe a pihentetőmedencébe kellene kipakolni, amelynek nagy része már megtelt a felhasználhatatlan üzemanyagkazettákkal. Ez a művelet újra a kazetták veszélyes túlzsúfolásához vezethet – amelynek következményeit áprilisban már megismerhettük. “Így várhatóan néhány hét múlva a Paksi Atomerőmű Rt. vezetői bejelentik: a 2. blokkot a sérült kazetták kiemelése közben is működtetni akarják. Egyszerűen azért, mert nem tudják leállítani” – emelte ki Csáki Roland.

Mint ismeretes, az áprilisi üzemzavarhoz az a profitorientált stratégia vezetett, mely a teljesítmény növelését minden biztonsági megfontolás elé helyezte. A fűtőanyag-kazettákon kialakuló lerakódás egy késve elvégzett reaktor-felújítási művelet eredménye. A felújítás halogatásának egyetlen oka az volt, hogy ehhez a rektornak hosszabb időre le kellett volna állnia. A harminckazettás tisztítóberendezésnek ugyancsak azért kellett felváltani a korábbi, kisebb kapacitású tisztítórendszert, hogy a reaktor leállási idejét ezzel is csökkentsék. A leállási idő alatt összetett karbantartási műveleteket végeznek el a reaktoron – feszített menetrend szerint. Az idővel való spórolás óriási felelőtlenségnek bizonyult, miközben az erőmű e lépésektől többletnyereséget remélt. Az átgondolatlan „kísérletezgetés” ezzel a veszélyes tisztítási technológiával máris több mint 11 milliárd forintjába kerül a magyar államnak. A Greenpeace felszólítja az MVM Rt-t, hogy a biztonsági szempontokat ne rendelje alá a profitszerzésnek: a 2. reaktorblokkot ne indítsák újra!

“Elég a felelőtlenségből! Jó volna, ha a döntéshozók megértenék, hogy egy atomerőmű esetében nem egyszerűen forintmilliárdokkal dobálóznak, hanem emberek tízezreinek életével játszanak” – fejezte be Csáki Roland, a Greenpeace munkatársa.

A Greenpeace a 70-es évek elejének illegális francia atomrobbantásai óta küzd az atomenergiával történő kísérletezgetések ellen. Az azóta eltelt idők eseményei tovább erősítették, hogy az emberi felelőtlenségnek köszönhetően az atomenergia polgári célú alkalmazása éppoly veszélyes, mint a katonai.

További információ:
Csáki Roland, kampányfelelős, Greenpeace
06-209-532-225
2003. október 30.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás