Hirdetés

Környezetvédelmi beruházások a zollingi erőműben.



kemeny.jpg
kemeny.jpg
Németországban 1990 és 2000 között negyedére csökkent az erőművek által kibocsátott por, kén-dioxid, nitrogénoxid és szén-monoxid együttes mennyisége. Milyen intézkedésekkel sikerült ezen eredményeket megvalósítani? Az E.on energetikai cég erőmű-látogatásra hívta a sajtó képviselőit, a cég környezetvédelmi erőfeszítéseinek demonstrálására.
A München közelében található zollingi szénerőmű 40 éve termel áramot, 1988 óta pedig távhő-szolgáltatóként is működik. Az elmúlt két évtizedben lezajlott modernizálás során – részben a szigorodó szabályozás miatt – több környezetvédelmi beruházással igyekeztek mérsékelni az energiatermeléssel járó környezeti károkat. Ezek egyike a füstgázmosó, amely a káros szennyezőanyagok jelentős részét kiszűri. A kéntelenítő berendezés segítségével a füstből kivont ként gipsszé alakítják. Az erőműben a kapcsolt energiatermelés során az áram mellett távhőt is előállítanak, ami növeli az energiatermelés hatását, és csökkenti az egységnyi előállított energiára jutó szennyezés mennyiségét. Miután a helyi lakosság tiltakozott az ellen, hogy az iskola előtt szállítsák teherautókkal az erőműben felhasznált szenet, a cég kiépített egy vasúti pályát a probléma orvoslására. A jelenleg üzemelő, széntüzelésű erőmű mellett most épül egy biomassza-erőmű, amely különböző hulladék-faanyagokat (pl. lebontott házak ablakkereteit, felszedett talpfákat) fog elégetni, így energiatermelésre hasznosítani. Az új blokkot, amelyre szintén hatékony füstszűrőket szerelnek, decemberben fogják átadni.
Igen fontos lenne, hogy az E.on által az utóbbi öt évben megvásárolt magyarországi erőműveknél is alkalmazzák a német példához hasonló, a levegő tisztaságát szolgáló technológiákat.

Mindezen kezdeményezések ellenére továbbra is alapvető problémát jelent, hogy a szénerőművek szén-dioxid kibocsátásukkal hozzájárulnak a globális felmelegedéshez vezető folyamatokhoz. Németország az utóbbi években élre tört a szélenergia hasznosításában: ma 14 000 MW a szélerőművek összteljesítménye. (Összehasonlításul: a Magyarország energiatermelésének 50%-át adó Paksi Atomerőmű teljesítménye 1 700 MW.) Bár még mindig viszonylag drága a szélerőművek telepítése, a költségek a technológia fejlődésével és terjedésével évről évre csökkennek. Ugyanakkor ezen erőműveknél problémaként jelentkezik, hogy túl erős szél, illetve szélcsend esetén nem üzemelnek, így csak tengerparti területeken biztosítanak folyamatos áramellátást. A kontinensek belsejében viszont a szélenergia-felhasználás további terjedése esetén is biztosítani kell olyan tartalék-erőműveket, amelyek az esetenként kieső energiát pótolni tudják. Németországban ilyen szerepet is szánnak a megmaradt szénerőműveknek.

Kétségtelen, hogy az erőművek környezetvédelmi beruhásai csökkentik az egységnyi energiára jutó környezetterhelést. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy napjaink növekedéscentrikus gazdaságában ezen előnyök nem olvadnak-e el az újabb és újabb fogyasztási cikkek fokozott energiaigénye által megnövekedett fogyasztás miatt. Fontos tehát, hogy az energiatakarékosság, a fogyasztás csökkentése is a környezetvédelem kiemelt célkitűzései közé tartozzon.


eromu.jpg
eromu.jpg

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás