Hirdetés

A Balaton mesterséges vízpótlását nem javasolja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem víziközmű és környezetmérnöki tanszéke. Tegnap a Magyar Tudományos Akadémián Somlyódy László tanszékvezető, akadémikus adta át a 400 oldalas tanulmányt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszternek.

A Balatonnál a turizmusban érdekeltek sürgetik a tó mesterséges vízpótlását. A Balaton Fejlesztési Tanács kérésére a Vituki végzett már vizsgálatot, amely szerint a legjobb megoldás a Rába vizének a Zala folyóba vezetése lenne egy öt kilométeres völgyhát megfúrásával. A zöldszervezetek rögtön tiltakozni kezdtek. Az egyetemtől a környezetvédelmi és vízügyi tárca rendelte meg a tanulmányt, amelyről várhatóan három héten belül véleményt mond az akadémia egy különbizottsága. Somlyódy László tegnap elmondta: a mesterséges vízpótlás abban az esetben lenne indokolt, ha a Balaton ökológiai állapota kedvezőtlen irányba mozdulna, vagy a vízszint tartósan alacsony maradna. Egy esetleges vízpótlás kockázatot is jelent a tó ökológiai állapotára. Ugyanakkor ötvenszázalékos a valószínűsége, hogy a Balaton évente húsz centiméterrel feltöltődik. Még az is előfordulhat, hogy néhány év múlva a magas vízszint okozhat problémát. Az akadémikus szerint egyébként a Dunántúli-középhegység karszt-vízkészlete megfelelne szükség esetén a vízpótláshoz.

Persányi Miklós miniszter fontosnak tartotta elmondani: a Balaton ügyében csak kellő megfontoltsággal, tudományosan megalapozottan szabad dönteni.
2003.10.03.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás