Hirdetés

Magyarországon nincs szükség a nagy radioaktivitású hulladékok tárolójának megépítésére – mondta az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes alelnöke tegnap. “Magyarországnak aláírt, érvényes megállapodása van Oroszországgal a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek elhelyezésére, ezért szükségtelen környezeti kockázatot vállalni és több száz milliárd forintot feleslegesen elkölteni egy hazai lerakó építésére” – hangsúlyozta Illés Zoltán.

A politikus, aki a Fidesz Zöld Tagozatának alelnöke is, annak kapcsán beszélt erről, hogy a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. megbízásából a Baranya megyei Boda térségében hamarosan kutatások kezdődnek egy esetleges tároló legoptimálisabb helyének megtalálására. Illés Zoltán úgy véli: a fűtőelemek elhelyezése ezen beruházás nélkül a Paksi Atomerőmű élettartamának végéig, 2016-ig, de az élettartam 20-25 évvel való meghosszabbítása esetén is megoldható.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi történik, ha az atomerőmű engedélyt kap az élettartam meghosszabbításra, az orosz fél pedig időközben felmondja a megállapodást, azt mondta: a bodai lerakónál olcsóbban lehetne bővíteni az erőmű területén elhelyezett tárolót, illetve a kazetták akár a svájci Alpokban ilyen célra kialakított létesítményekbe is szállíthatók.
Az alelnök véleménye szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Paksi Atomerőmű 2016 után is működni fog, mivel a világon mindenhol az energiaellátó-rendszer átalakításán és az atomerőművek bezárásán gondolkodnak. Rámutatott, hogy az elmúlt 10-15 évben sehol nem fogtak hozzá új atomerőművek építéséhez, Németország pedig a közelmúltban döntött: 2021-ig az összes atomerőművét leállítja.

Illés Zoltán megjegyezte: “az élettartam-meghosszabbításra és a lerakók építésére vonatkozó tervek mögött gazdasági érdekkörök állnak, amelyek számára a beruházás állami pénzből való megvalósítása nagy haszonnal kecsegtet”. Szavai szerint, ha a bodai elképzeléseket “dűlőre akarják vinni”, országos mozgalom indulhat, és az ügy a jövő egyik legnagyobb népszavazást igénylő kérdése lesz Magyarországon.

A politikus egy birtokába jutott, idén februárban elkészült felmérésre hivatkozva elmondta, hogy a Bodán és a környező településeken megkérdezett 600 ember 29,8 százaléka semmiképpen sem akarja a hulladéklerakót, 25,5 százalékuk fél tőle, és csak 32,7 százalékuk mondta, hogy elfogadná a beruházást.
2003. október 10.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás