Hirdetés

Várhatóan január 1-től egységessé válik a Balaton természetvédelmi rendszere, ugyanis a somogyi tópart is a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz kerül. Balogh László, a nemzeti park igazgatója az MTI-nek elmondta: egy idei kormányhatározat szerint a Balaton körül – a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkra építve – egységes természetvédelmi szervezetet kell létrehozni.

A somogyi tóparton eddig illetékes Duna-Dráva Nemzeti Parkkal folytatott tárgyalások eredményeként született előterjesztés nyomán a Természetvédelmi Hivatal már készíti azt a miniszteri rendeletet, amely dönt az átalakításról. Megegyeztünk a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal, hogy a kiemelt balatoni üdülőkörzet somogyi területe a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz kerül, kivéve a boronkai tájvédelmi körzetet, amelyet kettévág a régiós határ, az megmarad a pécsi székhelyű nemzeti park kezelésében, míg négy Siófok környéki falu a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz kerül – tájékoztatott Balogh László.

Jelenleg 840 ezer hektár tartozik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park hatósági működési területéhez, ami a jövő év elejétől várhatóan 100-110 ezer hektárra bővül. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének jelenleg 10 százaléka áll országos védelem alatt: az 57 ezer hektáros, kisebb megszakításokkal egybefüggő nemzeti park Balatonfüred szélétől a Kis-Balatonig, az ezen a területen kívül eső két tájvédelmi körzet a Somló-hegy és a Magas-Bakony, 22 természetvédelmi terület, valamint 121 láp. A tervezett somogyi tóparti természetvédelmi területek közé tartoznak a Buzsáki rétek, a Kisperjési rétek, a Dél-Balaton nádasai, a Balatonkeresztúri rétek, valamint az Ordacsehi-Berek térsége. A Balaton déli partja mentén lévő természetvédelmi terület együtt majdnem 1.000 hektárt tesz ki.

A somogyi tóparton Ordacsehinél bemutatóközpontot tervezünk, további egy-egy bemutatóhelyet és irodát Siófoknál, valamint a Siófok és Fonyód közti térségben, hogy e három helyen is a salföldi majorhoz és a kápolnapusztai bivalyrezervátumhoz hasonló, a táj természeti értékeit, állatvilágát bemutató létesítmény születhessen – közölte az igazgató. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fontosnak tartja a további lápok és a kunhalmok összeírásának a befejezését és e védett területek megőrzését, a nemzeti park területén lévő réteken legelő állatállomány növelését, a tájidegen növényfajok visszaszorítását, valamint a védett részeken lévő élőhelyek felújítását a Balaton somogyi oldalán is.
Csopakon épül a jelenleg Veszprémben székelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park székháza, amely a tervek szerint 2004 végére elkészül és 2005-ben már a tópartról irányíthatják a Bakony, a Balaton és a Kis-Balaton természeti értékeinek megóvására létrehozott nemzeti parkot – tudta meg az MTI Balogh Lászlótól.
2003. november 17.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás