Hirdetés

Mesterséges fészekodúk „szezonvégi” nagytakarítására került sor a napokban Ibrány határában, a Tisza menti védett-ártéri erdőben. A mintegy harminc madárodú őszi karbantartása azért fontos, mert a kiürült fészkekben sok élősködő lakik.
A mesterséges fészekodú telepet egy éve hozta létre az Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesület a Felső-Tisza Alapítvány és a Hortobágyi Nemzeti Park. Azért volt erre szükség, mért az egyre fogyatkozó, fiatalodó erdőben nincs elég öreg, odvas fa, így a madaraknak lassan nincsen hol fészket rakni.
Az elmúlt tél végén helyezték ki a természetvédők a mesterséges odúkat, és tavasszal mindegyik gazdára lelt – meséli Tóth Miklós, a Felső-Tisza Alapítvány elnöke. – Főleg széncinegék és elvétve mezei verebek költöttek bennük. Bár a madarak előbb-utóbb kirepülnek, az odúk mégsem maradnak üresen. A családok télen éjszakára is be-behúzódnak a szálláshelyekre.
Az őszi nagytakarítás során az odúkat fertőtlenítették, az elhasznált fészkeket kicserélték, hiszen a madarak parazitái, az atkák, a tetvek és a kullancsok is megpróbálnak áttelelni a védett helyen.
2003.11.18.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás