Hirdetés

Tisztelt Elnök Asszony!

Alulírottak, 15 magyar zöld szervezet, értetlenül állunk a paksi vizsgáló bizottság megszűnésének körülményei előtt. A 2003 november 14-én, a Paksi Atomerőműben megtartott kihelyezett bizottsági ülés ismét kudarcba fulladt a tagok többségének hiányában. Ez lett volna az utolsó alkalom arra, hogy a parlament elé benyújtandó eredményt – a jelentéstervezetet – a bizottság tagjai megtárgyalják.

Ezen esemény sarkall minket arra, hogy Önhöz forduljunk. Azon túl, hogy Ön, mint a T. Ház elnöke fontos szerepet játszhat a jogsértés orvoslásában, bízunk benne, hogy a környezeti érdekek sérelme is motiválni fogja az e téren tett lépéseit. Ön, mint a környezeti tárca volt államtitkára és a baranyai környezetvédelmi felügyelőség volt munkatársa talán jobban érzékeli a probléma súlyát, mint az e téren tapasztalatlan képviselők.

A paksi vizsgálóbizottság egyes tagjai a házszabályra hivatkozva a 60 napos mandátumot az Ön által jóváhagyott bizottsági “menlevéltől” számítják. A házszabályban azonban az ideiglenes bizottságokra vonatkozó részben semmiféle utalás nincs a bizottság időbeli fennállásának szabályozására, így az arra való hivatkozás egyszerűen nonszensz. A józan ész – de még a parlamenti logika is – azt sugallja, hogy a 60 napos időszak a megalakulás dátumától számítódjon, hisz először akkor kezdheti el munkáját a grémium, amikor ténylegesen találkozik is. Ennek megfelelően a bizottsági mandátum most vasárnap járt volna le.

A házszabály ugyanakkor rendelkezik arról, hogy a bizottságnak jelentést kell írnia. Úgy tűnik, hogy ennek elmulasztása a fenti képviselőtársait nem zavarják annyira, mint az állítólagos, de véleményünk szerint rosszul hivatkozott elévülés problematikája. Egyik bizottsági tag sem kifogásolta ugyanis az általuk 60 napon belülinek tételezett időszak alatt, hogy nem került beterjesztésre a jelentéstervezet.

Kérjük, vizsgálja meg a megszűnés indokaként felhozott érvek helytállóságát, és ennek fényében adjon értelmezést az ideiglenes bizottságok fennállásával kapcsolatban. Ugyancsak kérjük, hogy vesse latba tekintélyét és tegyen meg minden lehetséges lépést azért, hogy – a kényszerű interregnum figyelembe vétele nélkül – minimum két további hetet kapjon a bizottság a félbehagyott munka befejezésére. Továbbá ennek pontos kezdetét és végét is egyértelműen határozza meg.

A magyar parlamenti demokráciára kifejezetten rossz fényt vet ez az újabb bizottsági fiaskó, mely egy nemzetközileg is nagy port kavart nukleáris esemény kivizsgálásával kapcsolatos. Különösen érzékeny téma kevesebb, mint fél évvel az Európai Unióhoz való csatlakozásunk előtt.

Mielőbbi válaszát várva.

Üdvözlettel:
Ámon Ada
Energia Klub

Pécsi Zöld Kör, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, E-misszió, Levegő Munkacsoport, Rügyecskék, Reflex, Védegylet, GATE Zöld Kör, SZIKE, Zöld Forrás Egyesület, Hatvani Környezetvédők, Zöld Akció, Magyar Természetvédők Szövetsége, ETK
2003.11.17.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás