Hirdetés

Szentgálon 2006-ban a tervek szerint megkezdheti működését a 162 Veszprém megyei települést kiszolgáló észak-balatoni környezetbarát hulladéklerakó, miután a vasárnapi népszavazáson a szentgáliak többsége a mű létesítésére szavazott.
“Olyan beruházásra szavaztak a szentgáliak, amelynek a legkényesebb igényeknek kell megfelelnie, hogy a települések önkormányzataiból álló konzorcium megkapja az Európai Uniótól pályázaton nyert több mint hárommilliárd forintos támogatást” – mondta a 6,5 milliárdos beruházást koordináló Veszprém polgármestere, Dióssy László. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, 2006-ban átadhatják az észak-balatoni hulladékkezelő művet – tájékoztatott Szalay Zoltán, a Veszprémi Kommunális Rt. igazgatóságának elnöke.

A 162 bakonyi és Balaton-parti település 300.000 állandó lakosát és nyaralóvendégét kiszolgálni képes, 50 százalékban uniós támogatással megvalósítandó szentgáli hulladékkezelő mű megépítését december 7-én vasárnap népszavazáson hagyta jóvá a bakonyi falu szavazóinak többsége. A szentgáliak 56,7 százaléka támogatta a beruházást. A szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást biztosító rendszer részeként Tapolcán, Balatonfüreden, Veszprémben, Ajkán előkezelő, Tapolca, Balatonfüred és Szentgál külterületén komposztáló, Veszprémben építési hulladék-feldolgozó üzem, Szentgál határában hulladékkezelő létesül, és bezárják a térség öt városának hulladéklerakóját.

A népszavazást kiíró szentgáli képviselő-testület a térség hulladékának befogadásáért cserébe jelentős támogatást harcolt ki a beruházásban érdekelt településeket tömörítő konzorciumtól: a térség önkormányzatai 63 millió forint támogatást nyújtanak a nyolc tantermes új általános iskola megépítéséhez; ez az összeg lesz az önrész ahhoz, hogy Szentgál pályázhasson a 630 millió forintos beruházás kormányzati címzett támogatásra. A hulladéklerakó létesítésével Szentgál évi 30 millió forint iparűzési adóhoz jut, és a falu lakóinak 3 évig nem kell szemétdíjat fizetniük. A megye támogatja a település csatornahálózatának kiépítését, a konzorcium pedig vállalja, hogy felszámolja a szentgáliak engedély nélkül létesített szeméttelepét. A beruházást ellenzik a szomszédos települések, Herend, Csehbánya és Városlőd önkormányzati vezetői, akik nem fogadták el a konzorcium által fölkínált kedvezményt sem – hangzott el a veszprémi sajtótájékoztatón.
2003. december 10.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás