Hirdetés

Még az év elején elkezdik a paksi atomerőmű – az áprilisi üzemzavar óta álló – kettes blokkjának újraindításához szükséges főjavítási munkákat, és ehhez már folynak az előkészületek az erőműben – tudta meg a Magyar Nemzet.

Szakértők szerint a blokk újraindítására az üzemzavar elhárítása előtt nincs lehetőség, és Aszódi Attila paksi miniszteri biztos is csak megfelelő garanciákkal támogatja, hogy a reaktort még a helyreállítás előtt üzembe helyezzék.

A kettes blokk elindítását az erőmű vezetése azért erőlteti, mert a leállítás naponta ötvenmillió forint bevételkiesést jelent a Paksi Atomerőmű Rt.-nek. Lapértesülések szerint az erőmű vezetése hamarosan peren kívül megegyezhet a hibás tisztítótartályt gyártó és üzemeltető Framatome ANP-vel a kártérítésről, de ennek összege bizonytalan, amíg a kettes reaktorblokk nem üzemel. A Magyar Nemzet információi szerint az erőmű szakemberei aggódnak amiatt, hogy a munkák sürgetése ismét a biztonságos üzemeltetés kárára válhat.

– Foglalkozunk a gondolattal, hogy újraindítjuk a kettes blokkot, ezért az éves karbantartási munkákat előbb elkezdjük ennél a reaktornál. Ehhez most küldtük el az engedélykérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak – ismerte el Hamvas István.
Az erőmű műszaki vezérigazgató-helyettese azonban kijelentette: döntés még nem született arról, hogy újraindítják-e az üzemzavar elhárítása előtt a blokkot, a reaktorakna és a pihentető medence szétválasztásához viszont már engedélyt kértek az OAH-tól.
2004. január 11.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás