Hirdetés

Németországban különösen nagy gondot fordítanak az alternatív erőforrások, köztük a szélenergia hasznosítására. Az ország energiamérlegében 2003-ban a szélenergia aránya már 5 százalék volt, harminc éven belül ezt 25 százalékra akarják növelni.
Már jelenleg is kereken 14 ezer áramtermelő szélkerék forog az országban összesen 12 000 megawatt teljesítménnyel, ami megfelel a két legnagyobb német atomerőmű teljesítményének. A szélenergia 10 százaléka származna a szárazföldről, 15 százaléka pedig a tengerekben, partközelben felállított szélkerekekről. Különösen az utóbbiak iránt nagy most a lelkesedés, ugyanis a szárazföldi szélkerekeknek komoly ellenzői vannak: sokakat zavar működésük monoton zaja, árnyéka vagy csak a puszta látványa is. A tengereken ráadásul a szél is erősebb és egyenletesebb.

A tengeri szélkerekek ugyanakkor új kihívásokat is jelentenek: 14 méteres hullámoknak, 180 kilométer/órás orkánoknak kell a létesítményeknek ellenállniuk. Ráadásul nem kis építményekről van szó: egy-egy ilyen, önmagában csupán 5 MW teljesítményű szélkerék a maga talapzatával együtt szinte Eiffel-torony méretű objektum, 110 méteres árbocával, 50 méteres acélcölöpjeivel, 1000 tonna feletti összsúlyával. Afelől nincs kétség, hogy ilyen tengeri objektumok végül is megvalósíthatók. Ezt bizonyítják az évtizedek óta álló, jóval nagyobb tengermélységek helyén telepített olajfúró-tornyok. A kérdés csak az, hogy mindez végül mibe fog kerülni, nem lesz-e túl drága. Az eddig kizárólag acélszerkezetből, a rotorok esetében pedig szálerősítéses műanyagból kiinduló megoldások alternatívájaként most felmerült, hogy mindezek fából is készülhetnének.

Az ötlet a svájci lausanne-i műszaki főiskola szerkezeti szakértőjétől, Julius Natterertől származik. Állítása szerint a faszerkezet sem lenne drágább az acélnál, és bizonyos tekintetben még előnyösebb is lenne az utóbbinál. Így élettartama legalább 100 év lenne, és tartóssága meglepő módon különösen a tengerekben mutatkozna meg, ahol az acélt a sós tengervíz agresszivitása gyorsan kikezdi. A fa esetében ugyanakkor a só konzerválóként hat, és így még fokozza is az élettartamot.
2004. január 12.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás