Hirdetés

A barnaszénnel üzemelő német hőerőművek tavaly az ország áramszükségletének mintegy 27 százalékát adták és az idén is hasonló arány várható. Az erőművek lényegében azonos mennyiségű barnaszenet használnak majd fel – közölte a DEBRIV, a kölni székhelyű bányászati szervezet szóvivője.

Az erőművek 165,4 millió tonna lignitet égettek el 2003-ban. A német szénbányákból 180 millió tonna barnaszén került ki 2003-ban, egy évvel korábban pedig 181,8 millió tonna. A szénbányászat, amely a leginkább szennyező lignitet szállítja, defenzívába kényszerült a széndioxid kibocsátás mérséklését célzó tervek miatt. Jürgen Trittin zöldpárti környezetvédelmi miniszter is másfajta energiaforrások felhasználásának növelését támogatja. A bányaipar viszont hangsúlyozza a munkahelyek megőrzésének és annak szükségességét, hogy biztosítani kell az energiaellátást a 2020-as évek elején, amikor az atomerőműveket kiváltják.

A DEBRIV adatai szerint tavaly az áramellátásában az atomenergia 27 százalékos aránnyal éppenhogy csak megelőzte a barnaszenet, amelynek részaránya csaknem 27 százalék volt, a feketeszén 24 százalékot tett ki. A kitermelt barnaszén 92 százaléka egyenesen az erőművekbe került, a fennmaradó részt háztartási brikett gyártására használták fel. Az erőművek a felhasznált 165,3 millió tonna lignitből, ami a 2002-évi mennyiséget alig 1,2 százalékkal múlta felül, a hatékonyság növelése révén biztosították az áramellátást. 2002 szeptemberében állították üzembe az új Niederaussem-i, 939 MW-os, 1,2 milliárd euró költséggel felépült ligniterőművet, amely jelentős mértékben csökkenti a Co2 szennyezést. A hasonló kapacitású erőművek közül ez a világ harmadik legtisztább szénerőműve, hatékonysága 43 százalékos szemben a lignitalapú erőművek 36 százalékos hatékonyságával.
2004. január 15.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás